Германският канцлер Ангела Меркел отново открито се изказа срещу американския

...
Германският канцлер Ангела Меркел отново открито се изказа срещу американския
Коментари Харесай

САЩ губят пред Китай битката за Европа

Германският канцлер Ангела Меркел още веднъж намерено се изрече против американския президент Доналд Тръмп, този път в спор за Huawei. Тя даде обещание да продължи бизнеса с тази китайска корпорация, обратно на възбраната на Съединени американски щати. Китайците оферират бързо, ефикасно и на ниска цена да покрият Германия с 5G мрежи, с помощта на които в страната могат да се появят освен „ умни къщи ”, само че и цели “умни градове ”.

„ Не бива да сме наивни “, съобщи немският канцлер Ангела Меркел във вторник, разяснявайки въпроса за достъпа на задграничните компании до пазара на технологиите 5G. Тя също по този начин акцентира, че Германия не възнамерява да построява изкуствени спънки за задгранични компании.

В отговор на въпрос, обвързван с активността на известната корпорация Huawei, Меркел съобщи, че няма да изключи участника единствено тъй като е представител на друга страна. Канцлерът напомни условията на немските органи към фирмите, които желаят да вземат участие в използването на 5G мрежи, като обявиха, че Германия ще работи в сходство с тях. Според нея Берлин не има намерение да се отхвърля от оборудването на китайския снабдител Huawei, само че, както знаем, възнамерява да предприеме обилни ограничения за сигурност.

Сега в полемиката за въвеждането на 5G попада недоверието на европейците към китайската компания Huawei. След като Съединените щати упрекнаха Huawei в шпионаж, без да показват обаче никакви доказателства, компанията е под опасността от наказания. От всички техни съдружници Щатите желаеха да преустановят всевъзможен бизнес с китайската корпорация.

Припомняме, че през декември, по искане на Съединени американски щати, в Канада, финансовият шеф на компанията Мън Уанчжоу, която е обвинена в нарушение на режима за наказания на Съединени американски щати против Иран, бе арестувана. През януари, по съмнение за шпионаж, полските управляващи задържаха различен чиновник на Huawei.

Междувременно, в неговата страна, администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да национализира 5G мрежите за повече надзор, както и за отбрана от задгранично въздействие. Това стана известно от отчета на един от американските високопоставени служители, който влезе в пресата. Според специалисти подобен проект показва страха от Китай, защото излиза наяве, че Америка стартира да губи софтуерна война против Китай.

По-рано, китайският колос Huawei се трансформира в най-големия международен производител на информационно съоръжение. Що се отнася до американските интернет колоси, те към този момент просрочиха всички периоди за основаване на 5G мрежа в Съединени американски щати. В допълнение, те ще могат да ги основават за по-дълго време и по-скъпо от Huawei. Но Вашингтон не се тормози от това събитие, той продължава да принуждава всичките си съдружници да изоставят услугите на китайците и да водят бизнес само с американски интернет компании.

Немският политически анализатор Александър Рар назова разногласието за Huawei следващото тестване, което демонстрира по какъв начин Германия и Европейският съюз като цяло могат да пазят своите пазарни ползи от Съединените щати.

„ Това е доста мъчителна тематика. Американците водят комерсиална война с китайците и към този момент предизвестиха: в случай че германците продължат да работят с Huawei, в случай че продължат да отварят на китайските компании достъп до европейските пазари, Съединени американски щати могат да преразгледат съдействието сред двете страни в региона на разузнаването “, съобщи Рар.

Според него натискът на Съединени американски щати върху Германия в този момент нараства - това се отнася освен за дейностите на Huawei, само че и за плана „ Северен поток-2 “. Но е малко евентуално Германия да се отдръпна, защото самата тя се интересува от присъединяване на нейния бизнес в модернизацията на Китай, както и в други взаимни планове.

„ Министърът на стопанската система на Германия сподели, че " ще си сътрудничим с Китай, само че, несъмнено, ще се погрижим китайските компании да не се задълбочат в нашите механически или оперативни досиета ", сподели Рар. Между другото, такива причини бяха изслушани преди 10 години във връзка с Русия, когато искаше да взе участие в закупуването на акции на немски компании, напомни специалистът.

„ Кой в последна сметка ще завоюва в този спор? Много е мъчно да се каже дали е вероятен компромис. Вашингтон изтласква Европа безусловно безкомпромисно и не желае да чува каквито и да било възражения “, счита Рар.

„ Борбата за 5G е огромна битка за целия нов софтуерен ред. Това не е просто нова скорост в интернет, това е фундаментално друга промишленост “, споделя Дмитрий Абзалов, ръководител на Центъра за стратегически връзки. „ Това е битка за промишлен капацитет, за обещаващ софтуерен напредък. Американците се пробват да изключат Китай от това конкурентно преимущество, което ще им даде достъп до 5G. Затова те оказват напън върху всичките си сътрудници да изоставят оборудването на Huawei. Борбата ще бъде доста сериозна - и Европа ще бъде главното полесражение “, уверен е той.

„ Но американците изостават освен от китайците, само че и от корейците. Американците нямат готово решение, те занапред го развиват. Второ, американското решение във всеки случай ще бъде по-скъпо “, изяснява Абзалов.

„ Китай има съвсем цялата подготвена инфраструктура. Самите китайци създават съоръжение, развиват инфраструктура, имат готово решение. Американците се усетиха. Те схванаха: в случай че на Huawei не се окаже напън в този момент, след пет години 5G мрежите ще бъдат изцяло разгърнати в Европа - и ще бъдат разгърнати от китайците. В резултат на това американците към този момент губят достъп до интелектуална благосъстоятелност.

„ За Европа най-важното е да се употребяват новите мрежи в промишлеността. Това не е просто интелигентно съоръжение, системи за „ образован дом “, „ образован град “, „ умна страна “ и интелигентни домашен уреди, само че е и за промишлена приложимост “, изяснява специалистът.

„ Китайците интензивно се развиват на европейския пазар, когато затварят американския пазар. Те се съгласиха с Англия, Германия, Франция. Ако слушате, то неотдавна съдружниците от Вашингтон стартират да отблъскват американските претенции за бойкотиране на Huawei. Представители на Обединеното кралство към този момент са декларирали, че не мислят да се отхвърлят от технологията на Huawei, макар че е китайска компания “, отбелязва Абзалов.

Степента на антиамериканската изразителност в Германия през последните дни явно нараства. Във вторник заместник-председателят на долната камара на Народното събрание на Федерална република Германия Волфганг Кубицки направи сензационно искане американският дипломат Ричард Гренел да бъде разгласен за личност нон грата. Вярно е, че повода в този момент не бе обвързвана с IT-технологиите. Причината бе условието на посланика от немските управляващи да отдели два % от Брутният вътрешен продукт за защита.

„ Нашата приемливост също има граници “, възмути се Кубицки. Според него, „ като американски посланик, не би трябвало да се държиш като върховен комисар в окупираните земи, би трябвало да знаеш това! “

Смешно е, че Кубицки съставлява в Бундестага Свободната демократическа партия (ФДП), която отразява ползите на огромния бизнес, постоянно влиза в държавното управление и се смята за една от по-ориентираните към Съединени американски щати партии.

Според Александър Рар, разногласието за Huawei още веднъж потвърждава, че Съединени американски щати са ангажирани с разделянето на Европа.

„ Те споделят, че сякаш Русия е разделяла Европа. Дрън-дрън! Америка разцепва Европа със своите изказвания, както и Китай, тъй като Пекин от своя страна интензивно работи с източноевропейските страни... Някои от тези страни просто намерено пазят Китай в Европейския съюз, тъй като получават положителни пари от китайците. Така в границите на Европейски Съюз в този момент има страни, които интензивно си сътрудничат с Китай и балтийските страни или Полша, които отхвърлят такова съдействие “, заключи Рар./pogled.info
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР