Германският канцлер Ангела Меркел остава да търси начини за изкарването

...
Германският канцлер Ангела Меркел остава да търси начини за изкарването
Коментари Харесай

Политическият смут в Германия поставя Меркел на кръстопът

Германският канцлер Ангела Меркел остава да търси способи за изкарването на Германия от политическата рецесия, в която осъмна тази заран, откакто предварителните договаряния за съдружно държавно управление се провалиха. Това може да докара най-голямата европейска стопанска система до предварителни избори.
Сега страната е изправена пред седмици, в случай че не и месец на невъзможност с държавно управление, което е малко евентуално да предприеме смели политически ходове .
Без друга опция за коалиция, Германия може да е принудена да организира нови избори, които рискуват да завършат без безапелационен победител както последните през септември. Меркел, чиято демократична политика за бежанците раздели политическите и публични кръгове, трябваше да търси съюз с необикновена партии, откакто вотът я остави без чисто болшинство.
Но след повече от месец на изтощителни договаряния водачът на демократичната Свободна демократична партия (СвДП) Кристиан Линднер се отдръпна от договарянията предходната вечер, защото съгласно него няма „ основа за доверие “, въз основата на която да се образува държавно управление с консервативния алианс на Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и еколозите от партията на Зелените.
По-добре да не сме в ръководството, в сравнение с да управляваме неприятно “, сподели Линднер, допълвайки, че партиите не са споделяли „ обща визия за модернизирането “ на Германия.
Изразявайки на собствен ред страдание за решението на СвДП, Меркел даде обещание да преведе Германия през рецесията. „ Като канцлер… ще направя всичко допустимо, с цел да подсигурявам, че страната ще излезе в положително положение от този сложен интервал “, сподели тя.
Списание Der Spiegel назова неуспеха на договарянията „ злополука “ за Меркел и съобщи, че Германия, която до момента е остров на стабилността в турбулентния Запад, има „ своя миг Brexit, своя миг „ Тръмп “.
Веднага след новината еврото спадна , макар че съгласно анализатори дълготрайните резултати върху валутата към момента не могат да бъдат планувани. Германският показател на сините чипове DAX остана значително постоянен, изгубвайки единствено 0,47% по време на цялата търговия.
Преговорите, които в един миг станаха изключително жлъчни, се препънаха пред серия от тематики, в това число и миграционната политика .
Либералната позиция за бежанците на канцлера, която позволи влизането в страната на повече от милион чужденци от 2015 година насам, накара и някои гласоподаватели да се извърнат към крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ (АГ), която съумя да завоюва над 12,6% от вота на гласоподавателите с помощта на своята ислямофобска и антиимиграционна акция.
Съпредседателят на АГ Александър Гауланд разяснява със удовлетворение неуспеха на договарянията, акцентирайки, че канцлерката се е провалила, а неговата партия „ чака вероятните нови избори “, в които се готви да завоюва мощни позиции.
Партиите също по този начин се разминаваха и по въпроса с околната среда . Еколозите упорстваха за еволюционен отвод от въглищата и моторите с вътрешно горене, до момента в който консерваторите и СвДП сложиха акцентиране върху отбраната на промишлеността и работните места.
Партийните водачи в началото бяха сложили като краен период неделя 18 ч. локално време, само че той изтече без резултат.
Зелените си потеглиха от провалените договаряния, акцентирайки, че съгласно тях е можело да се стигне до договорка макар разликите, обвинявайки СвДП в непочтеност.
Линднер, който на договарянията зае по-остра позиция по отношение на бежанците, е предпочел да покаже „ своите популистки безредици вместо политическа отговорност “, написа в Туитър евродепутатът от Зелените Райнхард Бютикофер.
Междувременно Меркел не можеше да не направи опит да убеди Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да се върне в ръководството - ГСДП бе съдружен сътрудник в нейните държавни управления от 2013 година Но откакто претърпя унизителна загуба на изборите, управлението на партията неведнъж съобщи, че мястото на ГСДП към този момент е в съпротива.
Меркел, която е на власт 12 години, би могла да поведе държавно управление на малцинството, макар че към този момент даде сигнал за нежеланието си да заложи на сходна неустойчивост.
По тази причина Германия може да се окаже принудена да организира нови избори , които ще би трябвало да бъдат свикани от президента Франк-Валтер Щайнмайер. Това обаче няма да стане спомагателни рискове за Меркел, която ще би трябвало да се изправи пред подозренията в своята лична партия дали към момента е най-хубавият претендент, който да застане отпред на една нова акция. Най-продаваният вестник в страната Bild уточни, че невъзможността за съставяне на така наречен коалиция „ Ямайка “ слага „ нейното ръководство в заплаха “. (Несъстоялата се коалиция бе наречена по този начин, тъй като цветовете на трите й партии са сходни с флага на карибската страна Ямайка - бел. ред.).
Онлайн социологическо изследване на в. Velt откри, че 61,4% от запитаните считат, че неуспехът на договарянията ще значи завършек на Меркел като канцлер. Само 31,5% са на друго мнение.
Преди да стане ясно, че разговорът сред партиите ще приключи с крах, президентът Франк-Валтер Щайнмайер предизвести участниците да не постановат неразумно нови избори. „ Всички страни са наясно със своите отговорности. И тези отговорности значат, че не би трябвало мандатът да бъде връщан на гласоподавателите “, сподели той в изявление за Welt am Sonntag.
Очаква се Меркел да се срещне с Щайнмайер по-късно в понеделник, с цел да обсъдят рецесията . Двамата трябваше по стратегия да проведат диалог с идващия през днешния ден на посещаване холандски министър председател Марк Рюте, само че срещата беше анулирана. Самият Рюте не е непознат на политическите рецесии – предишният месец той сформира ново държавно управление след рекордните 225 дни на договаряния.
Анализ на Хуи Мин Нео и Дебора Кол за организация France Presse, представен от БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР