Германският автомобилен концерн Volkswagen AG (VW) планира през 2030 г.

...
Германският автомобилен концерн Volkswagen AG (VW) планира през 2030 г.
Коментари Харесай

Volkswagen ще строи 6 завода за батерии за електромобили

Германският авто тръст Volkswagen AG (VW) възнамерява през 2030 година да построи и открие 6 завода за произвеждане на батерии в Европа, което да обезпечи опцията за усилване на контрола по веригата на доставки на съставените елементи за електрически автомобили в процеса на увеличение на продажбите.

Заводите с общ потенциал от 240 ГВТч годишно ще създават акумулатори за съвсем 5 млн. коли, което би трябвало да помогне на компанията производител на коли да реализира амбициозните си цели за електрификация на автомобилния парк. Автомобилният тръст има желание да строи заводите в партньорство със съответни индустриални играчи. Първите два завода към този момент се строят в Skellefteå, Швеция и Salzgitter, Германия.

Това излиза наяве от показаната от Volkswagen „ софтуерна пътна карта “ в региона на производството на батерии и развиването на мрежата от зарядни станции за електрически автомобили до 2030 година

“Електрическата подвижност стана наш главен бизнес “, разяснява при представянето на новата идея на компанията ръководителя на съвета на шефовете на компанията Herbert Diess.

Към края на актуалното десетилетие Volkswagen счита да доближи дял на колите с електрически мотори под този бренд в общия размер на продажби в Европа до над 70 %. В Китай и Съединени американски щати компанията възнамерява делът на продажбите на електрически автомобили през 2030 година да надвишава 50 %.

Освен това компанията желае а усили броя на станциите за бързо зареждане на електрически автомобили в Европа 5 пъти през 2025 година – до 18 хиляди броя. В Европа компанията се е схванала за съдействие с енергийните компании BP (Великобритания), Iberdrola (Испания) и Enel (Италия).

В Китай Volkswagen възнамерява през 2025 година да построи 17 000 станции за бързо зареждане посредством взаимното дружество CAMS.

В рамките на показаната тактика Volkswagen преразглежда и партньорските си връзки с шведския производител на батерии за електрически автомобили Northvolt AB. Производството на акумулаторите Volkswagen Premium ще бъде съсредоточено в шведския цех на Northvolt Ett в Skellefteå, а началото на производството е планувано през 2023 година. Целта е реализиране на размер от 40 ГВтч годишн. В гигафабриката в Salzgitter ще се създават общоприети детайли за всеобщия сегмент от 2025 година и ще се създават нововъведения в процесите, структурата и химията. В бъдеще там също се планува произвеждане до 40 ГВтч годишно.

VW е сключил контракт за 14 милиарда $ за доставката на батерии Northvolt през идващите 10 години. Това ще обезпечи на VW (Volkswagen) нужното количество акумулатори за прехода към електрически автомобили и ще й разреши да се конкурира с американската Tesla Inc. Също по този начин ще даде опция на VW да понижи зависимостта от производители на акумулатори като южнокорейската LG Chem Ltd. и китайската Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), които са снабдители за доста други производители на коли.

Групата създава също по този начин и лична акумулаторна клетка, която би трябвало да понижи цената, само че да усили продуктивността на батерията. Тя би трябвало да бъде пусната през 2023 година и ще се употребява във всички марки на Volkswagen Group.

Още по тематиката:

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР