Германската крайна десница казва на висок глас това, което партията

...
Германската крайна десница казва на висок глас това, което партията
Коментари Харесай

Германските избори са християнска гражданска война

Германската последна десница споделя на всеослушание това, което партията на канцлера Ангела Меркел постоянно е вярвала безшумно: християнската просвета зависи от християнско население.
Истинският победител на толкоз упования канцлерски спор в Германия от предходната седмица даже не присъстваше на сцената по време на събитието. Милионите гласоподаватели включиха тв приемниците, с цел да гледат съдбоносен двубой сред водачите на двете най-големи партии в страната: Ангела Меркел от християндемократите и Мартин Шулц от социалдемократите, само че вместо това видяха полемика, доминирана от призрака на трета, изгряваща партия, която неотдавна се появи на политическата сцена: „ Алтернатива за Германия “ – дяна организация, водена от отделили се членове на меркеловите християндемократи. Според последните социологически изследвания тази популистка група е достигнала до трета позиция измежду партиите преди парламентарните избори на 24 септември. Политическите разбори претичат, че тя има капацитет да стане доста по-голяма и доста по-разрушителна в околните години.
Американците би трябвало да си вземат бележки от спора, който в този момент се разпростира сред „ Алтернатива за Германия “ и сегашния канцлер, въпреки и да се чака Меркел да завоюва уверено четвъртия си мандат. По предписание либералите в Съединени американски щати не обръщат доста по-малко въздействие на немския избирателен сезон спрямо широкоразпространеното кахърене по отношение на растежа на популизма във Англия, Холандия и Франция по-рано тази година. Но в действителност точно в стабилната, скучна и остаряла Германия ще се появи най-драматичното предизвикателство пред отворените граници и мултикултурализъм.
Появата на осъществима опция пред „ откритата “ консервативна политика, която Меркел съставлява е нещо значимо, поради ролята, която нейната партия Християн-демократичен съюз изигра при оформянето на Германия след Втората международна война, където тя ръководи съвсем три четвърти от историята на страната. ХДС бе учредена след Втората международна война от мъже и дами, които се заклеха да защитят християнския темперамент на немската нация и Европа като цяло, само че която постоянно е имала спорни взаимоотношения с белите националисти.
Това е истина даже преди самото начало. Основателите на ХДС, множеството от които произлизат от западните райони на Германия, където християнството е исторически по-вкоренено, в началото гласоподават в интерес на нацизма. Освен, че е неточност, техният съюз е разумно следствие от демографските страхове. Мъжът, който става партиен водач и първи канцлер, Конрад Аденауер не е единствен във вярата си, че североизточната част на страната – сърцето на Прусия, със столицата си Берлин е обитаема с не напълно бяла раса, чиято нехристиянска просвета заплашва да се популяризира. Докато Адолф Хитлер, преди да пристигна на власт подозиран по разнообразни аргументи, най-малко съобщи, че ще пази християнската еднаквост на нацията от сходни пагубни детайли.
След Втората международна война, когато Хитлер се оказа, че е бил по заинтригуван от завоюване на земи, а не от християнство, тези същите политици се появиха да предложат нова визия за немската, европейската и международната политици – този път с по-силен и по-надежден сътрудник – Съединени американски щати. Изолирайки се от нацизма, те защитаваха „ християнски облик “ на политиката, учреден върху полезностите на самостоятелните свободи, икономическата независимост и културната неприкритост. Тази визия се понрави на американските окупатори, които най-после наклониха везните в интерес на ХДС, а след това помогнаха на западногерманските райони да се отделят от окупиран от руснаците Североизток. Въпреки че публично приканиха към обединяване в ранния етап на Студената война, водачите на ХДС като Аденауер бяха скрито удовлетворени, че техните християнски родни места са в този момент демографски изолирани от азиатците.
Но те не бяха удовлетворени задълго. Аденауер, който присъстваше на католическа меса всяка неделя и ръководи до 1963 година, настояваше страната да подсигурява християнската просвета осигурявайки църковно водачество в законотворчество, ръководството и публичното образование. След това половата гражданска война и надигащата се имиграция от нехристиянските, небели елементи на света (особено от страните, населявани най-вече от мюсюлмани) накараха ХДС да промени насоката, с цел да резервира смисъла си на изборите. Хелмут Кол, канцлер на Германия от партията през 80-те и 90-те години на ХХ век, който бе очевидец на Обединението с Германска демократична република и края на Студената война, посочваше католическото благочестие на родителите си, само че рядко самичък ходеше на черква и резервира огромна част от въведените преди този момент от социалдемократите просветителни политики, които понижиха ролята на религията в учебните заведения. Той се ожени за некатоличка и отгледа двама синове, които най-после се ожениха за небели и нехристиянки (туркиня и корейка). С времето обществената политика на партията ставаше все по-трудно и все по-трудно различима от социалдемокрацията, нейното управление се занимаваше със все по-сложни акробатики, с цел да оправдае думата „ християнски “ в името си.
Настоящият лидер на Меркел е може би най-нерелигиозният от дългоуправлявалите канцлери на Германия от ХДС. По време на дебата от предходната седмица, когато водещият попита нея и нейния социалдемократически лидер дали са били на черква по-рано денем, и двамата дадоха отговор негативно. В това отношение тя е представителна за по-голямата част от германците, от които едвам 10% вървят постоянно на черква, само че това я прави уязвима пред християнско-консервативни кандидати като „ Алтернатива за Германия “. Като първи протестант на позицията, тя разчита доста на наследството на лютеранския свещеник, какъвто е бил татко ѝ по-нататък в своята християнска легитимност. Тя е женена за мъж от Източна Германия, отгледан без черква и в своите речи тя разчита, риторично видяно, на мъгляви апели за поддържането на „ християнския образ “ на човечността, която тя дефинира най-много като придържане към откритите западни правни свободи. И през осем от нейните 12 канцлерски години, тя води държавна коалиция със Социалдемократите.
Но отсъствието на богобоязливост у канцлера наподобява, че не притесняваше по-консервативните членове на нейната ХДС – до момента в който не взе решението през 2015 година да одобри стотици хиляди нехристиянски, небели бежанци от Близкия изток в страната. Това бе точката, след която мнозина започнаха да сменят лагера в изгодата на новата християнконсервативна партия „ Алтернатива за Германия “, учредена едвам две години по-рано.
Основателните на „ Алтернатива за Германия “ взеха името си от фраза на Меркел, употребена през 2013 година „ Няма опция “, съобщи тя тогава в поддръжка на водения от Германия избавителен проект за гръцкото държавно управление, който съгласно нея бе нужен за запазването на икономическата целокупност на Европейски Съюз. Докато бележи партийния шовинизъм и евпроскептицизъм, думата „ опция “ е и изложение на партийната цел да стане същински страж на Германия, Европа и на християнската еднаквост.
Въпреки отхвърлянето от болшинството епископи в страната, няколко авторитетни католически и протестантски теолози се изрекоха в интерес на „ Алтернатива за Германия “ или приканиха своето паство да одобри разногласието съществено. В своята стратегия партията приканва към усилване на религиозното схващане в публичното обучение и предизвестява, че изпаряването на християнската еднаквост може „ да заплаши и основите на нашата държавна система и на нашата цивилизация “. В това тя звучи като документ от епохата на Аденауер, с изключение че демографската опасност не идва от Източна Европа, а от Северна Африка и Близкия изток. „ Алтернатива за Германия “ е новият Християндемократически съюз “, обявиха неотдавна по време на протест симпатизанти.
В страни от апела за връщане обратно в развиването на Европейски Съюз, политическите наставления на „ Алтернатива за Германия “ могат да се сумират елементарно: прекъсване на мюсюлманската имиграция и създаване на произвеждане на бели деца посредством обществено подкрепяне на фамилията. Кандидатите ѝ цитират неотдавнашен държавен отчет, че близо 400 хиляди нови сирийци могат да дойдат в страната през 2018 година посредством политиката за „ сливане на фамилиите “, създавайки нещо, определяно от партията като „ обществен безпорядък “. В предизборните си плакати партията демонстрира млади дами на плажа със слогана „ Бурки? Ние избираме бикини “ и млада, бременна бяла жена с фразата „ Нови германци? Да си ги създадем сами “.
Въпреки, че „ Алтернатива за Германия “ (както и ХДС) се оповестиха против признатия предходната година проектозакон за еднополовите бракове, един от водещите претенденти на скорошните избори, Алис Вайдел, е лезбийка. Въпрос на позиция. Вайдел отглежда две деца, родени от нейния сътрудник – швейцарска германка. Председателят на обединяването Фрауке Петри е привлекателна 41-годишна майка на пет бели деца – мощен контрастност против бездетна Меркел „ канцлер на бежанците “, което индиректно я показва като изменник на личните ѝ раса и вяра.
„ Алтернатива за Германия “ желае да покаже, че Меркел и ХДС няма да посмеят да се борят за това, което постоянно са твърдели, че е тяхна полезност: запазването на християнски Германия и Европа. Правейки по този начин, те разкриват напрежението, вградено в програмата на ръководещата партия: потиснатото приемане, че поддържането на избран вид етническо болшинство е належащо за този план. Партията твърди, че заслужава повече купата „ бели националисти “ от ХДС от предишното, по чийто образец е моделирана.
Конфликтът сред „ Алтернатива за Германия “ и ХДС пуска светлина върху актуалната революция сред про-Тръмп крилото и закостенялата част от Републиканската партия – главните представител на християнската политика в Съединени американски щати. Както и Меркел, сенатор Мич МакКонъл и ръководителят на Конгреса Пол Райън, постоянно биват считани от вътрешнопартийните си съперници за прекомерно „ политически правилни “, с цел да покажат ясно демографските рискове, които заплашват бяла и християнска Америка. За да се оцени това трансатлантическо подобие, би трябвало да се огледа върху обстоятелството, че „ Алтернатива за Германия “ нае Винсънт Харис, млад политически пълководец, закостенял християнин, с цел да я съветва по време на акцията. Харис стана прочут с работата си, употребявайки сексуализирана рекламна акция и за Доналд Тръмп, и за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, свързваща етнодемографския боязън с религиозната еднаквост.
Според най-новите социологически изследвания, „ Алтернатива за Германия “ ще получи близо 10% от гласовете, само че това може да е единствено началото. Според берлинския политолог Оскар Нидермайер, капацитетът за нейната марка популизъм е огромен, поради метода, по който миграцията е поляризирала немското общество – капацитет, който към момента не е изцяло осъществен, поради неналичието на професионализъм у партийното управление. Въпросът е дали младите немски гласоподаватели, които стават все по-активни в политическите партии спрямо предходното потомство, ще одобряват посланието.
Меркел съобщи по време на дебата предходната седмица, че коалиция сред нейния ХДС и расистката „ Алтернатива за Германия “ е изъвн въпрос. Тя също по този начин настоя, че на десни екстремизъм би трябвало да се противостои освен в Германия, само че и „ без значение къде се случи по света “. Това, което тя не може да каже обществено, обаче, е, че историята на личната ѝ партия е директно вкоренена в вида политика, който тя в този момент осъжда.
Foreign Policy
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР