Германската асоциация на автомобилната индустрия VDA разкритикува решението на ЕС

...
Германската асоциация на автомобилната индустрия VDA разкритикува решението на ЕС
Коментари Харесай

Германската автоиндустрия се обяви срещу смъртния акт на колите с ДВГ

Германската асоциация на автомобилната промишленост VDA разкритикува решението на Европейски Съюз да забрани продажбата на транспортни средства с мотори с вътрешно горене (ДВГ) от 2035 година, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Нехайно е да се слагат цели за интервала след 2030 година, без да можем да създадем съответните промени въз основа на настоящото развиване ", съобщи късно нощес в официално съобщение президентът на браншовата организация Хилдегард Мюлер.
Той даде за образец разширението на инфраструктурата за зареждане на електрически коли, неизбежната взаимозависимост от първични материали и опцията за генериране на електрическа енергия от възобновими източници.

" Европейски Съюз би трябвало неотложно да премине в атака, подготвяйки рамковите условия ", сподели Мюлер. В допълнение той се изрече в интерес на към този момент съществуващия парк от мотори с вътрешно горене и акцентира, че с тях може да се оперира по климатично безпристрастен метод. За тази цел ще са нужни и синтетични горива, добави Мюлер.

Евродепутатите и страните членки се споразумяха нощес по емблематичен правилник за европейските климатични цели, като утвърдиха " смъртния акт " на новите транспортни средства с мотори с вътрешно горене за 2035 година, съобщи Франс прес.

" Това е историческо решение на Европейски Съюз за климата ", написа в Туитър френският евродепутат Пасакл Канфен, ръководител на комисията по околната среда в европарламента след неколкочасови договаряния.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изрази задоволството си от " основния стадий " за климатичните упоритости на Европейски Съюз, който ще " подтиква нововъведенията и нашето индустриално и софтуерно водачество ".

Европейската автомобилна промишленост разгласи, че е " подготвена да одобри предизвикването " по-късно " невиждано решение ", като в същото време прикани Европейски Съюз да обезпечи нужните " условия " за осъществяването на тази цел, най-много разширение на мрежата от зарядни станции за електрически коли.

Одобреният текст, който се основава на предложение на Европейска комисия от юли 2021 година, планува да са понижат до нула излъчванията въглероден диоксид от новите коли в Европа от 2035 година. Това на практика значи прекъсване на продажбите на нови бензинови и дизелови пътнически и лекотоварни коли в Европейски Съюз от тази дата, както и на хибриди (бензиновo-електрически) в интерес на 100-процентови електрически автомобили.

С оглед на това, че колите, които са главното средство за напредване на европейците, изхвърлят малко под 15% от общото количество въглеродни излъчвания в Европейски Съюз, новите разпореждания ще оказват помощ за постигането на климатичните цели на Европейски Съюз, най-много за въглеродна индиферентност до 2050 година.

Това е първото съглашение по текст от европейския пакет за климата Fit for 55, целящ да понижи с минимум 55% до 2030 година по отношение на 1990 година излъчванията парникови газове на Европейски Съюз.

Документът удостоверява задачата за редуциране на въглеродните излъчвания за 2030 година с 55% за нови коли и 50%  за нови ванове по отношение на 2021 година.
Дерогация се дава на " нишови " производители или на тези, които създават под 10 000 транспортни средства годишно, което им разрешава да бъдат оборудвани с мотор с вътрешно горене до края на 2035 година. От тази уговорка, постоянно наричана " Новела Ферари ", ще се възползват най-вече първокласните марки.

Преговарящите се споразумяха да " стартират подготовката на законово предложение през 2025 година, с цел да основат Фонд за обективен преход " за автомобилния бранш, съобщи Паскал Канфен.

В автомобилния бранш са заети директно или непряко над 13 милиона европейци или 7 на 100 от пазара на труда в Европейски Съюз, съгласно Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР