Германия е загубила напоследък своята безпристрастност в посредничеството между Турция

...
Германия е загубила напоследък своята безпристрастност в посредничеството между Турция
Коментари Харесай

Анкара обвинява: Германия е загубила своята безпристрастност в посредничеството между Гърция и Турция

Германия е изгубила в последно време своята безпристрастност в посредничеството сред Турция и Гърция, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от Ройтерс.

Чавушоглу беседва през днешния ден в Истанбул с немския външен министър Аналена Бербок, с която даде взаимна конференция, съобщи Анадолската организация.

По-рано през днешния ден немската министърка бе на посещаване и в Гърция, където открои значимостта на разрешаването на споровете от страните членки на НАТО посредством разговор.

Гръцките острови са гръцка територия и никой няма право да оспорва това, сподели още тя, заставайки явно на страната на Гърция в спора с Турция за суверенитета на гръцки острови в източната част на Егейско море, означи ДПА. Изказването бе направено след среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Германското държавно управление ще прояви взаимност с Гърция и ще отбрани европейското семейство, уточни още Бербок в Атина.

Преди визитата си в Турция тя назова тази страна " незаместим сътрудник ", отбелязвайки, че Турция е по-тясно обвързвана с Германия от съвсем всяка друга страна, заяви " Дейли сабах ". Бербок акцентира смисъла на човешкото измерение в връзките сред Турция и Германия и необятното съдействие сред двете страни.

Германската министърка приветства напъните на Турция за ходатайство сред Москва и Киев и съобщи, че договорката за експорт на зърно от Украйна " дава искрица вяра на милиони хора, че може да бъде предотвратена още по-тежка рецесия ". Висшият немски посланик също по този начин прикани за по-тесен разговор сред съдружниците от НАТО Турция и Гърция за решение на двустранните проблеми и за деескалация на напрежението в Средиземноморието, припомня " Дейли сабах ".

През последните месеци Турция ускори рецензиите си към Гърция, която разполага войски на острови в източната част на Егейско море, покрай турския бряг и в доста случаи забележими от брега. Турция декларира, че според Лозанския контракт от 1923 година и Парижкия контракт от 1947 година тези острови би трябвало да бъдат демилитаризирани, тъй че всевъзможни войски или оръжия на островите са строго неразрешени. Освен това през последните месеци Турция и Гърция си размениха обвинявания за нарушение на въздушното пространство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР