Германия е готова на компромис за гратисни срокове, за да

...
Германия е готова на компромис за гратисни срокове, за да
Коментари Харесай

Германският министър по европейските въпроси пред bTV: Санкциите трябва да вредят повече на Путин и Русия, а не на ЕС


Германия е подготвена на компромис за гратисни периоди, с цел да влезе в действие петролното ембарго против Русия. Това съобщи в особено изявление за bTV държавният министър по европейските въпроси на федералната република.

Как Берлин се готви да понижи зависимостта си от съветски енергийни източници и за какво наложи европейско несъгласие на вложения за атомната сила - с Анна Люрман беседва Кристина Баксанова.

Г-жо държавен министър, в последните дни тече дипломатически маратон. За какво се приготвя Европа с тези срещи?

Действително водим доста диалози в най-различен формат. Външните министри на Г-7 имаха среща преди дни. С министрите на външните работи от НАТО бяхме в Берлин. Непрекъснато организираме срещи в границите на Европейски Съюз с една цел – уверено да реагираме на съветската експанзия. Само в случай че сме единни и действаме дружно - солидарно и в съгласие, можем да успеем да подсигуряваме сигурност и богатство в Европа.

Енергийната сигурност е една от доста настоящите тематики сега в Европа. България и Полша към този момент не получават съветски газ, тъй като отхвърлиха да заплащат в рубли. В края на май и Германия ще е сходна обстановка. Какъв ще е немският отговор и какви ограничения ще бъдат подхванати?

Съвсем ясно е, че ние ще спазим нашите контракти. Те плануват да се заплаща в евро или в щатски долари. Всичко останало опонира на договорите. Ние няма да плащаме в рубли и в Германия интензивно се приготвяме да бъдем самостоятелни от съветските доставки. По отношение на въглищата това към този момент е реалност. По отношение на петрола ще се случи в околните месеци. И газа би трябвало доста бързо да станем самостоятелен от съветските доставки. Това ще реализираме по три метода: би трябвало да диверсифицираме енергийните източници и ни е нужен импорт от други страни. От друга страна, би трябвало да понижим потреблението на сила. Това ще стане реализираме като влагаме в енергийна успеваемост – по-добре да изолираме постройките, като напреднем в понижаване на енергоемкостта на индустриалните процеси. Точно това вършим дружно в Европа. И това е добре освен за нашата самостоятелност и сигурност, само че и за климата.

Германският външен министър, госпожа Бербок , съобщи, в никакъв случай повече енергийни доставки от Русия. Изпълнимо ли е това?

Това е заявената цел от нашето федерално държавно управление – да станем самостоятелни колкото е допустимо най-скоро от каквито и да било доставки на изкопаеми енергийни източници. Искаме да бъдем неутрални по отношение на климата до 2045 година. Разработихме доста упорит проект. Според него незабавно би трябвало да влагаме във възобновима сила – от слънцето и вятъра. И да използваме силата по-ефективно. Много проучвания и доста на брой специалисти споделят, че е допустимо и изпълнимо. И е потребно освен за нашата самостоятелност и сигурност, потребно е и за климата, и за околната среда.

По отношение на газа - когато настъпи юни, какво ще значи това за Германия?

Да забележим какво ще се случи до тогава. Досега сме очевидци по какъв начин президентът Путин непрестанно ни сервира изненади. Неприятни изненади. И би трябвало да кажем, че мнозина не реагираха на тази брутална война. Важно е да сме дружно и солидарни и да реагираме солидарно, с цел да можем да си окажем помощ при допустимо спиране на доставките.

По шестия пакет наказания – петролното ембарго, към момента няма реализирано единодушие. Някои страни, измежду които и България, които са по-зависими от съветския нефт, се нуждаят от удължение на периодите, с цел да намерят други възможности. Каква е немската позиция? Има ли съгласно Вас опция за взаимни отстъпки?

Много е значимо да приемем такива наказания, които да вредят повече на Русия в сравнение с нас в Европа. Това е немската позиция. Затова демонстрираме огромно схващане, в случай че някои страни се нуждаят от по-дълъг интервал, с цел да извършат това излизане от съветските енергийни доставки. Мисля, че във връзка с преходните интервали, ще е допустимо да се реализиран взаимни отстъпки. Разговорите в Брюксел, които сега се водят, са доста градивни. Важно е да запазим това единение в Европа.

В момента се приказва повече за войната в Украйна и за глобите против Русия. Темата за опазването на климата сякаш се остава встрани. Германия води ли диалози с Брюксел за това, още веднъж да я върне в деяние?

От моя позиция, към този момент подхващаме доста ограничения, които са потребни и за двете тематики. От една страна да покажем на Русия, че ще би трябвало да заплати висока политическа и икономическа цена за експанзията в Украйна, налагайки наказания. И от друга потребно е за климата, като точно се отхвърляме от доставки на изкопаеми енергийни източници. И по тази причина точно това, което вършим, е в услуга и на двете цели. Пределно ясно е да вземем за пример, че възобновимите енергийни източници са потребни освен за климата, само че съставляват и сила на мира, тъй като усилват независимостта ни от автократични снабдители на сила. За това доста приказваме в Брюксел. Има и доста съответни проекти от страна на Европейската комисия – проекта REPowerEU да вземем за пример, " Fit for 55 ". В тези области е значимо да продължаваме напъните за възобновима сила и енергийна успеваемост, само че и по други тематики в региона на климата. Като да вземем за пример общата ни позиция за идната конференция за климата през ноември. И по нея се водят диалози с Европейската комисия и с нашите сътрудници, с българското държавно управление.

Европейската комисия класифицира атомната сила като зелена сила. Германия избра налагане на несъгласие. Възможни ли са някакви взаимни отстъпки? Защото България и някои източноевропейски страни се приготвят за рационализация на старите атомно-електрически централи.

При съответното решение на Брюксел ставаше въпрос за това дали финансовите вложения в АЕЦ може да се класифицират като устойчиви за околната среда. Не беше решение дали дадена страна има право или не да употребява атомна сила. Ние в Германия твърдим, че за нас атомната сила не е резистентен енергиен източник, тъй като не знаем какво ще вършим с атомните боклуци. Известно е, че отработеното гориво крие доста опасности и вреди. Затова казахме не на сходна подредба, която обаче не може да бъде спряна от едно само несъгласие. Едновременно с това обаче нашата позиция е, че всяка страна дефинира своя енергиен микс. Ето за какво България и Франция имат свободата да вземат решение " за " или " срещу " атомната сила.

Когато приказваме за разширението на Европейски Съюз, все по-често тематика са Западните Балкани. В България политиците постоянно приказват за напън от страните от Европейски Съюз, а в Скопие се приказва все за последни периоди. Неотдавна и Вие бяхте в Скопие. Смятате ли че може да се откри решение на тези разногласия?

Вярвам, че сме доста близо до решение. На всички ни е ясно - като едно заедно европейско семейство, че е в полза на всички ни, Западните Балкани да са едно устойчиво място, Западните Балкани да са част от европейския дом. Мисля, че всички сме единни в тази цел. Сега се водят диалози за пътя за постигането й. И съм уверена, че скоро ще обединим позициите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР