Германия бе поразена от първата гореща вълна за 2021: температури

...
Германия бе поразена от първата гореща вълна за 2021: температури
Коментари Харесай

Горещи дни, задушни нощи: Германия в плен на жегата

Германия бе изумена от първата гореща вълна за 2021: температури над 37 градуса и тропически задушни нощи. Очаква се жегата да премине в летни стихии с проливни дъждове.

Тази година първите съществени горещини в Германия настъпиха много по-рано, в сравнение с през 2020 година. " В четвъртък, 17 юни, доближаваме максимума. На този ден ще има единствено обособени кътчета в страната, където температурите ще останат под 30 градуса по Целзий ", споделя Йенс Хофман от Германската метеорологична работа.

Още в сряда в доста райони на Германия термометрите посочваха даже над 35 градуса. А прогнозата за петък и уикенда гласи, че времето ще остане съвсем непроменено - в композиция с летни стихии и тропически горещи нощи, по време на които температурите няма да спадат под 20 градуса. Чак при започване на идната седмица, тъкмо при започване на календарното лято, горещата вълна ще отмине.

" Това не е нищо извънредно "

" Сегашните високи температури не са необикновени за средата на юни ", твърди метеорологът Йенс Хофман, който разяснява, че сходни жеги е имало постоянно през последните години. По-различно беше ситуацията единствено през предходната година, когато тропическите жеги овладяха страната в края на юли и началото на август. Преди това имаше къси горещи интервали, само че единствено в обособени райони. За гореща вълна се счита интервал от няколко следващи дни, в които температурите остават над 30 градуса и то в обширни елементи на страната, въпреки че публична формулировка в действителност не съществува.

Лекари от незабавната здравна помощ предлагат по време на жеги да се пие по една чаша вода на всеки час, даже и човек да не изпитва жадност. Високите температури са рискови най-много за по-възрастните хора с хронични болести, за хора на легло, както и за дребни деца и бременни дами.

По време на предстоящите летни стихии в западната част на Германия може да се стигне и до мощен вятър и проливен дъжд, съпроводен от градушка. В петък бурите ще се разпрострат над още повече райони в Западна Германия, а по-късно жегата ще се измести на изток, където дневните температури ще доближат до 37 градуса. В останалата част на страната температурите също ще останат над 30 градуса, въпреки и да не доближат към този момент стойностите от предните дни.

И хората, и животните страдат

В събота в Източна Германия се чакат тропически жеги от 37 градуса, а в северозападната част на страната температурите ще паднат под 30 градуса. Летните стихии ще се пренесат на изток и на юг.

От жегите страдат освен хората, само че и животните. Животновъдите би трябвало да обезпечат задоволително изстудяване, вода и сянка за добитъка. Силното слънце и огромната топлота радват растениевъдите - настоящето време е удобно за растежа на плодовете и житните култури, изключително след студената пролет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР