ГЕРБ оставиха битовите потребители да се справят сами с високите

...
ГЕРБ оставиха битовите потребители да се справят сами с високите
Коментари Харесай

Шизофренно: ГЕРБ, ДПС и Копейкин резнаха помощта за домакинствата на газ

„ ГЕРБ оставиха битовите консуматори да се оправят сами с високите цени на газа “, разгласи на брифинг в Народното събрание Радослав Рибарски от „ Продължаваме промяната “.

Изненадващо планът на „ Политическа партия “, който предвиждаше да се обезпечат обезщетения за газифицираните семейства поради високите цени на „ Булгаргаз “, бе изхвърлен от работната стратегия на Народното събрание.

Основен принос за това има ГЕРБ, които желаеха точката да не се преглежда. Предложението бе на Делян Добрев, а Движение за права и свободи и „ Възраждане “ драговолно го поддържаха. Така помощ за хората, които употребяват природен газ, няма да има. Добрев изясни, че е срещу плана на „ Политическа партия “, тъй като не бил явен механизмът за финансиране и нямало пари. 

Това е псевдоаргумент, сподели Радослав Рибарски и изясни за какво. От Политическа партия са пресметнали, че тяхното предложение за подкрепяне коства под 200  млн. лв.. Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ разполага с огромен запас. Във фонда се събират повече пари от нормално, тъй като там към този момент влизат и свръхпечалбите на енергийните сдружения. Целта на набираните там средства е точно компенсиране на уязвимите, консуматори, засеганати от високите енергийни цени “, изясни депутатът от „ Политическа партия “. 

Проектът

Механизмът, който Политическа партия предложиха, обгръща студените месеци – от януари до април, когато се натрупат огромните сметки. Необходими са по-малко от 200 млн. лв. за компенсиране на газифицираните семейства за този интервал, пресмятат вносителите.

Идеята е да има месечна поддръжка за клиентите съгласно количествата нужен природен газ за съответния месец с закрепена сума на един мегаватчас.  Политическа партия оферират и съответния механизъм – помощта да се пресмята като 50% от разликата сред цената, утвърдена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2023 година в размер на 122,58 лева./MWh без Данък добавена стойност.

Реклама

Мярката е в синхрон с европейските ограничения в поддръжка на потребителите за справяне с растящите цени, както и с ограниченията от времето на последното постоянно държавно управление, и е ообено належаща в средата на зимния сезон, стимулират се от „ Продължаваме промяната “.

Отказът планът на Политическа партия да влезе в седмичната стратегия за работа на депутатите значи, че няма никаква вяра да бъде признат в този парламент – 3 февуари е последният му работен ден.

Фарс

Поведението на ГЕРБ е шизофренно, защото в сряда управлението на парламентарната група бе „ за “ планът за газови компенсации  да влезе в седмичната стратегия на Народно събрание, а през днешния ден се оказа, че към този момент са срещу. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия обърна внимание на ръководителя на Народното събрание Вежди Радишов, че предлагането на Делян Добрев за проверка на дневния ред на Народното събрание, утвърден предния ден, е било неприемливо и въобще не е трябвало да бъде подлагано на гласоподаване.

Допустимо е разбъркване, само че не и задраскване на точки  от програмата, разясни Вигенин. „ Моля такива оферти да не бъдат подлагани на гласоподаване “, прикани той, само че откакто гласуването за отпадане на проекторешението на Политическа партия към този момент бе минало.

Дискриминация

Предприятията от газовата промишленост към този момент се заканиха да водят каузи поради двойните стандарти на страната, които слагат българските семейства в неравни условия съгласно това какви източници на сила употребяват. Националният омбудсман Диана Ковачева също се разгласи против дискриминирането на потребителите на природен газ, оставени сами да се борят с високите сметки.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР