ГЕРБ е в паника – Европейската прокуратура разследва 143 възможни

...
ГЕРБ е в паника – Европейската прокуратура разследва 143 възможни
Коментари Харесай

ГЕРБ в паника: Лаура Кьовеши търси 1 милиард лева, откраднати с обществени поръчки и ДДС

ГЕРБ е в суматоха – Европейската прокуратура проверява 143 вероятни измами с европейски средства или Данък добавена стойност в България за общо 495.3 млн. евро (над 968 млн. лева.), излиза наяве от оповестен в сряда отчет на институцията, водена от Лаура Кьовеши.

101 от следствията са стартирани през предходната година, като три от тях се водят за измами с Данък добавена стойност на стойност 2.6 млн. евро.

Българските каузи са 0.09% от работата на европейската прокуратура в общо 22 от 27-те европейски страни, само че делът на разкритите през предходната година е съвсем 12% от разкритите през 2022 година следствия на европейската прокуратура.

Иззети са нелегално добити активи за 6.5 млн. евро.

От отчета на Кьовеши излиза наяве, че през предходната година в България е повдигнато единствено едно обвиняване от 87 в останалите страни и е издадена единствено една присъда от общо 20 дефинитивни правосъдни решения в Европейски Съюз.

Отказ за формиране на дело е изработен в 11 от случаите, разследвани в България от общо 59 закрити следствия в Европейски Съюз. 25 случая са пренасочени към българската прокуратура.

Сред типовете закононарушения, разследвани от европейските прокурори в България по отношение на тези, водени в Европа, прави усещане високият % на случаите на корупция – 16 от общо 87.

Други измами, които са обект на интерес от службата на Кьовеши са 94 измами с европейски фондове за планове, които не изискват публични поръчки, 45 публични поръчки, 11 случая на погрешно изхарчени европейски средства, 4 случая на Данък добавена стойност измами и три за пране на пари.

Реклама

Тенденцията в България не се разграничава от тази в Европейски Съюз като цяло, като разследваните злоупотреби с европейски пари, които не са минали през търгове, е най-голям – 679 следствия, 236 данъчни измами, 224 публични поръчки и 116 каузи за пране на пари.

Статистиката, показана от европейската прокуратура демонстрира, че най-често обект на корист са европейските фондове за развиване на селските райони и тези за районно развиване, следвани от обществените стратегии и изследователските планове.

Подобно е съотношението и в България, където се проверяват 42 случая на вероятни злоупотреби с пари от фонда за развиване на селските райони, 25 за районно развиване и 14 плана, свързани със обществените фондове.

Сред българските каузи на Кьовеши има 6 евентуални измами в образованието, 4 в превоза и по два проучвателен и екологични плана. Прави усещане, че макар огромните суми, давани от Европейски Съюз за устройване на бежанците и за защита и сигурност и в двете области има единствено по едно стартирано през 2022 година следствие.

През предходната година европейската прокуратура е обработила 3318 сигнала за закононарушения и е разкрила 865 следствия, дружно с по-рано отворени каузи общият брой на дейните следствия е 1117 с планирани вреди за 14.1 милиарда евро.

16.5% от дейните следствия са свързани с машинация с Данък добавена стойност, само че съставляват 47% от прогнозните вреди (6.7 милиарда евро), оповестяват от службата в Люксембург. Издадени са разпоредби за изземане на имущество за 359.1 милиона евро.

„ Година и половина след началото на нашите действия капацитетът на европейската прокуратура не може да бъде пренебрегнат.

През 2022 година ние демонстрирахме, че европейската прокуратура има невиждан потенциал за идентифициране и следене на финансови потоци и непрозрачни правни договорености “, декларира Кьовеши, за която сега работят 114 европейски прокурори в 22 страни .
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР