Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, в коментар

...
Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, в коментар
Коментари Харесай

Да се разчита на несигурен доставчик като "Газпром" е много рисково

Георги Ангелов, старши икономист в Институт " Отворено общество ", в коментар във фейсбук
Миналата година " Газпром " ограничи доставките на газ по газопровода " Ямал " (през Полша), а тази година напълно ги спря. Целта беше да се сътвори напрежение на пазара на природен газ в Европа и да се вдигне цената - и тъкмо това се случи. Забележете, че всичко стартира надалеч преди войната в Украйна. Доставките на съветски газ за Европа започнаха да понижават още предишното лято, а настрана " Газпром " не запълни и своите газохранилища в Европа - с което в допълнение стресира пазара и цените изхвърчаха до небесата. Още преди войната.

По-късно " Газпром " понижи доставките на природен газ през Украйна - още веднъж понижението стартира доста преди войната. После, при започване на войната, доставките се увеличаваха и намаляваха на приливи и отливи, само че в този момент към този момент стабилно са на относително ниско равнище.

През цялото това време Германия не се притесняваше за доставките си на съветски газ и не взимаше никакви ограничения за различни доставки и инфраструктура. Германия не се притесняваше, тъй като си има пряк газопровод от Русия ( " Северен поток-1 " ), който заобикаля Украйна и не би трябвало да има проблеми. Също по този начин някои немски газови компании си откриха сметки в рубли и смятаха, че по този начин всичко е тъкмо и несъмнено. Да, но не. В началото на юни " Газпром " снижи доставките по " Северен поток-1 " - още веднъж метод да се сътвори пазарен стрес и да се раздуват изкуствено цените. И в действителност, цените скочиха до небесата, надхвърляйки предходните върхове.
Реклама
Но даже и с 60% съкратени доставки по " Северен поток " пазарът още веднъж взе да се успокоява, тъй като газохранилищата се пълнят бързо и даже Германия може да се оправи през зимата - в случай че успее да построи един терминал за полутечен газ.

" Газпром " обаче още веднъж се намеси и оряза доставките по " Северен поток " с 80%, вдигайки още веднъж цените до нови върхове. Това се случи, макар че Германия обезпечи връщане на ремонтирана турбина от Канада за газопровода.

Между другото тези дни Латвия разгласи, че краткотрайно през лятото ще купува съветски газ - само че, изненада - на идващия ден " Газпром " им врътна кранчето.

И по този начин, в цялостно нарушаване на дълготрайните си контракти " Газпром " фрапантно понижава доставките когато му хрумне или даже ги стопира - с мотив и без мотив. Това значи, че " Газпром " към този момент нито е сигурен снабдител, още по-малко пък на ниска цена.
Реклама
България плащаше на " Газпром " към 18 лв. на мегаватчас газ преди по-малко от две години - в този момент цената би била над 320 лв. и наклонността е мощно нагоре. Сами сметнете какъв брой хиляди % е повишаването.

По-важният въпрос е какво да се прави зимата. Сега, през лятото, все може да се откри газ месец за месец, тъй като потреблението е ниско на всички места. Но за зимата не стоят по този начин нещата - нужна е сигурност на доставките.
Да се разчита на нерешителен снабдител като " Газпром " би било доста рисково. Ако внезапно спрат доставките тъкмо в средата на зимата, ще е огромен потрес - някои фабрики безусловно ще би трябвало да спрат, а и отоплението ще е под риск.
Така че най-добре е да се обезпечат надеждни доставки на газ за зимата. Вече имаме обезпечен азерски газ, който покрива една трета от нужните количества. Можем да подпишем спомагателен контракт за още 1 милиард куб.м. азерски газ, а остатъкът да се покрие от полутечен. Така че съотношението за зимата би било към 70% азерски и 30% полутечен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР