Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че светът се

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че светът се
Коментари Харесай

ООН: Новата ядрена надпревара е лудост

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че светът се впуска в нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване и предизвести за сянката на " заличаването ", надвиснала над него, съобщи Агенция Франс Прес.
Предвид обстоятелството, че нуклеарните страни уголемяват и модернизират арсеналите си, ръководителят на Организация на обединените нации прикани за активизиране на напъните за понижаване и вероятно унищожаване на тези оръжия.

" Започва тревожна нова конкуренция във въоръжаването. Броят на нуклеарните оръжия може да нарасне за първи път от десетилетия насам ", съобщи Гутериш пред Общото заседание в последния ден от годишната му сесия.

" Всяко потребление на нуклеарно оръжие - когато и да е, на всички места и в какъвто и да е подтекст - би провокирало филантропична злополука с епични размери ", сподели той.

" Ядрените оръжия още веднъж се размахват. Това е полуда. Трябва да променим курса ", сподели той.

През юни Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира заяви, че международните нуклеарни сили, и по-специално Китай, са нараснали вложенията в арсеналите си за трета поредна година през 2022 година

Макар че общият брой на нуклеарните бойни глави, притежавани от Англия, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и Съединени американски щати, е намалял с към 1,6 % до 12 512 през миналата година, СИПРИ съобщи, че наклонността на понижаване е на път да се обърне.

Според СИПРИ, като се изключат бойните глави, планувани за ремонт, броят на използваемите нуклеарни оръжия в действителност се е нараснал.

По-голямата част от нарастването е в Китай, който е нараснал запасите си от 350 на 410 бойни глави.

Междувременно Северна Корея е нараснала тестванията на своите ракети с огромен обхват и подводници.

Гутериш съобщи, че обстановката е " незабавен въпрос " за света.

Той съобщи, че нуклеарните сили вършат арсеналите си по-бързи, по-точни и по-трудни за разкриване.

Гутериш съобщи, че архитектурата за прекъсване на разпространяването на нуклеарни оръжия и за прогрес в разоръжаването е ерозирала.

За да се върнем на пътя към понижаване на тези оръжия, той прикани страните да се ангажират в никакъв случай да не употребяват нуклеарните си оръжия " при никакви условия ".

Ръководителят на Организация на обединените нации прикани за възкръсване и подсилване на Договорите за неразпространение на нуклеарните оръжия и за възбрана на нуклеарните оръжия.

Той прикани и за използване на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, признат от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1996 година, само че към момента не влезнал в действие, защото няколко основни страни не са се включили към него.

" Светът прекара прекомерно дълго време под сянката на нуклеарните оръжия. Нека се отдръпнем от ръба на злополуката ", сподели той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР