Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес на пресконференция
Коментари Харесай

НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден на конференция в Брюксел, че Алиансът не се готви за война с Русия, само че е свикал на следващия ден виртуална среща на високо ниво, с цел да се координира групов отговор  против съветското настъпление в Украйна.

Той утвърди сдържаността на Украйна пред съветските провокации и изрази „солидарност с украинския народ и неговото правителство“. Страните от НАТО ще продължат да доставят въоръжение и други помощи на Украйна, само че няма да изпратят войски на терен. Ако обаче някоя от тях бъде нападната, НАТО ще приложи своята уговорка за групова защита.

„Имаме в бойна подготвеност повече от 100 съюзнически изтребителя и над 120 кораба от крайния Север до Средиземно море“, сподели Столтенберг. Той дефинира сегашната рецесия като „най-опасния миг за европейската сигурност от поколения“.

Преди конференцията НАТО популяризира декларация, в която се споделя: Свикахме през днешния ден съвещания по член 4 от Вашингтонския контракт. Решихме, в сходство с нашето отбранително обмисляне за отбрана на всички съдружници, да предприемем спомагателни стъпки за нараснало подсилване на възпирането и защитата в целия пакт. Нашите ограничения са защитни, съразмерни и не целят задълбочаване на спора. Според текста съветската офанзива „представлява акт на експанзия против самостоятелна мирна държава“. Осъждаме и Беларус, че разреши това нахлуване, се добавя в текста. НАТО определя военните дейности в Украйна като тежко нарушаване на интернационалното право, в това число на Устава на Организация на обединените нации, което е в цялостно несъгласие с уговорките на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия.

Призоваваме Русия неотложно да приключи военните си дейности и да изтегли всички свои сили от и към Украйна, да съблюдава напълно интернационалното филантропично право и да разреши безвреден и безконтролен филантропичен достъп и помощ за всички нуждаещи се. Решително осъждаме Русия, че призна отцепническите области в Източна Украйна. Това в допълнение нарушава суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и опонира на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците в никакъв случай няма да одобряват това нелегално признание, се добавя в изказването.

Руските ръководители би трябвало да понесат цялостна отговорност за следствията от своите дейности. Русия ще заплати доста висока икономическа и политическа цена, се показва в текста.

„Разгръщаме спомагателни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили, с цел да реагират на всевъзможни непредвидени дейности. Решихме, в сходство с нашето отбранително обмисляне за отбрана на всички съдружници, да предприемем спомагателни стъпки за нараснало подсилване на възпирането и защитата в целия пакт. Нашите ограничения са защитни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта“, написа в документа.

Нашият ангажимент към член 5 от Вашингтонския контракт е непреклонен. Обединени сме, с цел да се пазиме взаимно, приключва изказването, което има поради клаузата, че нападението против една съюзна страна се счита за нахлуване против всички в НАТО.

Лидерите на Г-7 обмислят наказания

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание „ поддръжка и помощ “ за Украйна в диалог с президента Володимир Зеленски малко откакто Русия стартира нашествието в страната. В диалога сред двамата, който се проведе в четвъртък сутринта, Байдън сподели, че Вашингтон „ ще продължи да дава поддръжка и помощ на Украйна и украинския народ “, както и че САЩ и съюзническите сътрудници ще „ наложат тежки наказания на Русия “, откакто водачите на Г-7 се срещнат по-късно през днешния ден.

Президентът ще взе участие във виртуална среща с водачите на Г-7 преди да произнесе послание, с цел да разгласи „ по-нататъшните последствия “ за Русия. Съединени американски щати и няколко други западни страни към този момент оповестиха наказания против съветски юридически лица и чиновници тази седмица.

segabg.com
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР