Центровете за приемане и настаняване на бежанци в Кипър са

...
Центровете за приемане и настаняване на бежанци в Кипър са
Коментари Харесай

Кипър иска помощ от ЕС за справяне с бежанците

Центровете за приемане и настаняване на бежанци в Кипър са претъпкани. Около 25 500 претенденти за убежище се надяват управляващите да им дават бежански статут. През последните години множеството от тях са влезнали от " зелената линия " - от окупираните територии на Република Кипър. Десетки лодки с мигранти идват на кипърските крайбрежия. Пътуването им стартира от Ливан, а в тях се возят предимно сирийци. 

 
Напуснахме Сирия, с цел да намерим сигурен живот и бъдеще. Има доста младежи, които са напуснали фамилиите си и са пристигнали тук. 
Омар Елеви - претендент за леговище от Сирия 

Кипърските власти не смогват да се справят с огромния приток новопристигнали чужденци. 
Напоследък броят на сирийците, идващи в страната, е доста огромен и това е нещо, което ни тревожи. Ако Ливан не успее да се оправи, тогава ще имаме доста огромен проблем.
Андреас Георгиадис, директор на Службата за даване на леговище в Кипър 

В приемния център " Пурнара " са настанени към 1000 души. Близо до лагера са разположени малки села. 

Правителството желае от Европейски Съюз да промени статута на Сирия. Никозия твърди, че елементи от страната към този момент не са военни зони. Много бежанци пътуват до родината си, прекарват там няколко дни и по-късно се връщат в Кипър.
Ние сме дребна страна. Нашето държавно управление не може да обслужва огромен брой бежанци. Броят на търсещите леговище, на които можем да помогнем, е стеснен.
Христиакис Мелетис, ръководител на Обществения съвет на Кокинотримитиа 

Константинос Летимбиотис - представител на държавното управление: Μиграцията е въпрос, който вълнува мощно кипърците, и считам, че до огромна степен ще дефинира избора на нашите жители на идните европейски избори. Нуждаем се от поддръжката на всички страни членки. И въпреки всичко имаме вяра, че икономическият пакет, който ще бъде показан на 2 май, ще помогне на Ливан да овладее бежанските потоци.
В момента 7% от популацията на страната са бежанци и имигранти. Президентът на Кипър твърди, че това е въпрос на национална сигурност. Никозия желае от Брюксел и европейските си сътрудници да проявят по-голяма взаимност. 
Апостолос Стайкос, Euronews, Кипър 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР