Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда на срещата

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда на срещата
Коментари Харесай

Столтенберг се надява Македония да бъде поканена за преговори за членство в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази вяра на срещата на върха на пакта на следващия ден и вдругиден към Македония да бъде отправена покана за започване на договаряния за участие.

" Мисля, че след историческото съглашение предишния месец за името ние ще реализираме единодушие за отправяне на покана към Скопие за начало на договаряния. Веднага откакто съглашението бъде приключено и приложено, на процедура ще можем да поканим някогашната югославска република Македония да стане 30-ия член на НАТО с новото си име – Република Северна Македония – мощен сигнал, че вратите на пакта са и остават отворени ".

На въпрос какво ще бъде отношението към Сърбия, откакто Алиансът насочи покана към Македония и по какъв начин ще се отрази това на въздействието на суперсилите в района, Столтенберг отговори:

" Сърбия е непосредствен съдружник и скъп сътрудник на НАТО. Високо оценен факт е, че засилихме съдействието. Фактът, че чакам страните от пакта да поканят Скопие да стартира договаряния за присъединение, няма да промени връзките ни със Сърбия. Не бих желал да злоупотребявам за изхода от срещата в Хелзинки, само че по този начин или другояче НАТО ще продължи да работи със Западните Балкани. Там имаме история и наличие ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР