Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на

...
Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на
Коментари Харесай

Европейският съвет иска стратегическа автономност в отбраната


Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Федерика Могерини

Европейският съюз би трябвало да ускори боеготовността си, да увеличи разноските за защита и да бъде кадърен да работи без значение от Съединени американски щати, обявиха водачите на страните членки в заключителна декларация, обещавайки да осъществят нов пакт за военно съдействие, съобщи Ройтерс.

Обещанието последва вчерашната им среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и включва ангажимент да харчат повече за защита след години на редуциране на разноските - основно искане на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който идващия месец ще взе участие в среща на върха на НАТО в Брюксел. Декларацията удостовери също по този начин уговорката към подписания през декември пакт за защита на Европейски Съюз, който цели взаимно създаване на оръжия и разполагане на войски след години на повтаряне и конкуренция сред военни структури, отбелязва Ройтерс.

Европа би трябвало да поеме по-голяма отговорност за личната си сигурност и да утвърди ролята си на благонадежден и постоянен фактор и сътрудник в региона на сигурността и защитата. Поради това Съюзът подхваща стъпки за подсилване на европейската защита посредством възстановяване на вложенията, развиване на качествата и на оперативната подготвеност в региона на защитата. Тези начинания укрепват стратегическата му самостоятелност, като в същото време допълват и ускоряват дейностите на НАТО, обявиха водачите.

Дипломати, участвали на двудневната среща на високо ниво в Брюксел, обявиха, че дебатите за сигурността и защитата са минали в добра конюнктура макар напрежението поради имиграцията, забавило формалното приемане на финален документ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР