СподелиЗнаменитости, деветдесетгодишни национални представители, потомци на исторически фигури… От 1979

...
СподелиЗнаменитости, деветдесетгодишни национални представители, потомци на исторически фигури… От 1979
Коментари Харесай

Знаменитости и потомци на исторически фигури: Кои са най-интересните евродепутати през годините?

Сподели
Знаменитости, деветдесетгодишни национални представители, потомци на исторически фигури… От 1979 година насам през пленарните зали на Европейския парламент са минали евродепутати с необикновен и извънреден път.

Манолис Глезос, трансформирал се в икона на гръцката опозиция поради това, че през 1941 година смъкна нацисткото знаме, развяващо се над акропола в Атина, е най-възрастният европейски депутати, който е бил в Екологичен потенциал. Той беше на 92 години, когато се отхвърли от евродепутатския си мандат. По индикатора на възрастта Глезос изпреварва водача на френската последна десница Жан-Мари Льо Пен, който е на 90 години и който се отхвърли от кариерата на евродепутат през 2019 година

На противоположната страна на полюса датчанката Кира Мари Петер-Хансен, еколожка и доскорошен евродепутат, беше най-младата национална представителка в Екологичен потенциал. Тя беше на 21 години и 4 месеца, когато беше определена за евродепутат през 2019 година

Германецът Елмар Брок от десницата беше евродепутатът, който е бил най-дълго в Екологичен потенциал – в продължение на 39 години. На първите директни избори за Екологичен потенциал през 1979 година той не беше определен, само че влезе в Европарламента на идната година, с цел да размени умрял евродепутат. И остана в Екологичен потенциал в продължение на цели негови осем мандата, до 2019 година

Бившият студентски водач от май 1968 година и политическа фигура във Франция и Германия, екологът Даниел Кон-Бендит, беше евродепутат поредно от тези две страни. За първи път той беше определен в Екологичен потенциал от немска листа през 1994 година, след това представляваше Франция в Екологичен потенциал от 1999 година, по-късно беше определен още веднъж за евродепутат от Германия през 2004 година и най-после през 2009 година още веднъж бе излъчен от Франция.

От 4219 души, които са били евродепутати от 1979 година, единствено трима са били избирани от две страни страни. Освен Кон-Бендит, Ари Ватанен, някогашен авто играч, представляваше Финландия през 1999 година, а след това Франция през 2004 година в Екологичен потенциал.

Пасторът Ласло Токеш, фигура на румънската гражданска война, беше евродепутат в Румъния през 2007 година и беше избран отново за румънски евродепутат две години по-късно, само че по-късно през 2014 година се кандидатира и беше определен от Унгария.

Италианецът Сандро Гоци беше определен през 2019 година от френска листа – тази на „ Република напред “ на Еманюел Макрон. Сега той се бори за преизбиране като европейски претендент и е един от тримата на либерали в Европа.

Сред звездите певицата Нана Мускури, която е продала 350 милиона албума по света, представляваше Гърция в Екологичен потенциал през 1994 година и 1999 година Дана Розмари Скалън, която завоюва Евровизия през 1970 година за Ирландия под театралното име Дана, беше евродепутатка от 1999 година до 2004 година, като защитаваше в Екологичен потенциал консервативни хрумвания и позициии против аборта.

Френският кинематограф Клод Отан-Лара беше определен през 1989 година за евродепутат от крайнодясната партия „ Национален фронт “, само че прекара в европарламента едвам два месеца, преди да подаде оставка.

От света на спорта френските ветроходци Жерар д’Абовил и Катрин Шабо бяха определени за европейски депутати респективно през 1994 година и 2019 година

От 20 години Италия има навика да избира телевизионни звезди за евродепутати. Бившата телевизионна водеща Лили Губер, водила новините по телевизия РАИ, беше част от групата на социалистите в Екологичен потенциал от 2004 година до 2008 година Барбара Матера, някогашна финалистка на „ Мис Италия “ и телевизионна водеща, беше в Екологичен потенциал от 2009 година до 2019 година от листата на „ Форца Италия “ на Силвио Берлускони.

Що се касае до Давид Сасоли, някогашния ефирен водещ, включил се към листите на Демократическата партия, той беше евродепутат от 2009 година до гибелта си през 2022 година

Жан-Мари Кавада от Франция и Николай Бареков от България също бяха телевизионни водещи, които бяха евродепутати до 2019 година, до момента в който тяхната колежка от Белгия Фредерик Риес продължи да е евродепутат и по-късно, също като Ева Каили от Гърция, упрекната по аферата „ Катаргейт “.

Шарл де Гол, внук и адаш на водача на освободената Франция, беше европейски народен представител от 1993 година до 2004, първо като центрист, преди да премине към „ Национален фронт “.

Алесандра Мусолини, внучката на Бенито Мусолини, е също евродепутат и се бори за преизбиране от листата на „ Форца Италия “. Нейният братовчед Кайо Джулио Чезаре Мусолини, правнук на Дучето, не съумя да завоюва евровота през 2019 година, когато се кандидатира от „ Италиански братя “.

Най-голям наследник на последния император на Австро-Унгария, Ото Хабсбург-Лорен беше евродепутат от 1979 година до 1999 година Пламенен почитател на европейската интеграция, той представляваше Германия и беше определен от десния Християнсоциален съюз от Бавария. Той се отхвърли от ролята си на кандидат на австро-унгарския престол в интерес на сина си Карл, също определен в Екологичен потенциал от 1996 година до 1999 година от Австрия.

Източник: АП/БТА

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР