Газовете и подуването са нормален процес на отделителната ни система.

...
Газовете и подуването са нормален процес на отделителната ни система.
Коментари Харесай

Елиминирайте подуването и газовете – ето така!

Газовете и подуването са естествен развой на отделителната ни система. Някои положения обаче вършат тези процеси прекомерно чести и прекомерно мъчителни. Такива са проблемите със стомаха; болестта колит или синдром на раздразненото дебело черво.

Понякога подуването и газовете могат да се дължат на неправилна диета. Без значение каква е повода, положението може да е извънредно мъчително и неприятно. Особено в случаите, когато подуването не спада, без значение ограниченията, които сме подхванали, а газовете просто не можем да отделим.

Важно е да знаете, че и газовете, и подуването могат да се дължат на няколко безобидни аргументи, с които можете да се справите в рамките дневно. Ако знаете, че сте предразположени към сходни положения, избягвайте преяждането, не дъвчете дъвка, намалете или спрете цигарите. В някои случаи това положение се дължи на усвояване на въздух при хранене или пиянство на течности.

Как да се отървете от газовете и подуването?

 Храни при отичане

Освен поради метода, по който се храним, тези признаци може да са породени и от продуктите, които консумираме. За доста хора промяната на питателните привички се оказва извънредно потребна в битката с тези признаци.

Често причинители са несъразмерната консумация на фибри, храните с високо наличие на мазнини, пържено или пикантно, газирани питиета, изкуствени подсладители или сгъстители, бобовите храни, някои зеленчуци и плодове. Някои хора пък могат да страдат към избрана нетърпимост, а газовете и подуването да са признаците, с които организмът подсказва за този проблем – да вземем за пример нетърпимост към лактоза или към глутен.

Така, разумно е, че методът да се справите, е да избягвате тези храни. Важно е първо да се научите да познавате организма си. Опитайте се да си водите дневник, в който да записвате всичките ви признаци, по кое време се демонстрират, и какво сте консумирали преди този момент. Така с времето ще съумеете да стигнете до извода кои храни са несъответствуващи за вас.

Важно е да знаете, че храните, които постоянно водят до газове и отичане са следните: сини сливи – сушени или пресни, брюкселско зеле, броколи, карфиол, череши, овесени ядки, овесени трици, семена, сурови ядки.

Можете да опитате и противоположния метод: вместо да се храните с всичко и да експериментирате, да изключите от менюто си всички дразнители и лека-полека да ги включвате назад. Хранете се няколко дни с печено или варено пиле без кожата; риба на скара; картофено пюре, кремсупи (като избягвате тези от чушки или от карфиол), задушени моркови, меки плодове като пъпеш или праскови, само че без кората.

 Кремсупата от картофи е добра за издут стомах

След това лека-полека започнете да включвате другите храни. Така ще разберете кое тъкмо работи на вашия организъм.

Някои билкови чайове също оферират облекчение. Такива са чаят от мента и чаят от лайка.

И още значими здравни препоръки – не пийте през сламка, в случай че постоянно страдате от газове и подуване; не пийте даже газирана вода; тренирайте; практикувайте йога.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР