Гърция ще поиска от Международния наказателен съд в Хага да

...
Гърция ще поиска от Международния наказателен съд в Хага да
Коментари Харесай

Гърция подава жалба в Международния съд в Хага за военните престъпления в Мариопол

Гърция ще изиска от Международния углавен съд в Хага да проверява хипотетични военни закононарушения в обсадения от съветската армия украински град Мариупол, в който има огромна гръцка общественост. Това заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас, съобщи Ройтерс.

Пристанищният град Мариупол, който се намира покрай отделилата се Донецка национална република, бе унищожен от съветските бомбардировки след началото на войната в Украйна, почнала на 24 февруари. Десетки хиляди хора са в капан, съгласно Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

" Гърция има специфичен интерес към Мариупол поради над 100 000 гърци, които живеят там ", сподели гръцкият външен министър Никос Дендиас преди срещата на върха на НАТО в Брюксел в четвъртък.

Той заяви още, че ще прикани сътрудниците си да " дадат всичко от себе си ", с цел да оказват помощ на Украйна да отбрани историческото си черноморско пристанище Одеса, " с цел да може градът да избегне ориста на Мариупол ".

Гръцкият външен министър посети Одеса предишния уикенд. Никос Дендиас предложи публично на съветските властида достави персонално филантропична помощ за популацията в Мариупол, само че не получи позволение от Москва.

В понеделник американският президентът Джо Байдън упрекна съветския президент Владимир Путин във военни закононарушения в Украйна и прикани за правосъден развой. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан сподели, че Съединени американски щати ще упорстват за започване на дело в Международния углавен съд против военните закононарушения на Русия. Съединени американски щати не са членове на съда в Хага.

Русия отхвърля обвиняванията за нахлуване на мирното население на Украйна. Властите в Москва повтарят, че " специфичната военна интервенция " е да демилитаризира и " денацифицира " Украйна. Киев и западните му съдружници отхвърлят това като подправен предлог за съветската инвазия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР