Гърция се възползва от обявеното днес временно примирие и евакуира

...
Гърция се възползва от обявеното днес временно примирие и евакуира
Коментари Харесай

Гърция евакуира цивилни жители от Мариупол след примирието

Гърция се възползва от оповестеното през днешния ден краткотрайно помирение и изтегля етнически гърци от Украйна.

Гръцката дипломатическа задача в Украйна оповестява, че изтегля цивилни поданици от Мариупол, които са най-вече етнически гърци.

Жители на Донецка област, обявиха пред гръцките медии, че нямат ток, вода и храни и са в филантропична рецесия.

В същото време Атина изпраща филантропична помощ - храни, медикаменти и артикули от първа нужда за област Донецк, само че и за украинците, които са в Молдова и Словакия.

След изключително съвещание на министерския съвет министър председателят Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция е осигурила до 30 хиляди места за настаняване на украинци, като им обезпечава отбрана, средства за престояване и едногодишна виза. Децата могат да се запишат в гръцки учебни заведения.

Досега в страната са влезнали 2700 бежанци от Украйна, като единствено през вчерашния ден са пристигнали 515 оповестява министерството по миграция. Частни компании оферират работа за украинци в туризма, търговията и строителството.

В изявление за гръцкото издание „ Етнос “ съветският дипломат в Атина Сергей Маслов съобщи, че Русия не възнамерява окупация на Украйна и че задачата е в непрекъсната връзка с гръцкото министерство на външните работи за решение на въпроси от двустранен интерес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР