Сръбският президент Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик.

...
Сръбският президент Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик.
Коментари Харесай

Сръбският президент разговаря по телефона с германския канцлер

Сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. беседва през днешния ден по телефона с немския канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 за обстановката в Косово, както и за мястото и ролята на Сърбия за запазването на мира и стабилността в района, европейския път на страната и икономическото съдействие сред двете страни, съобщи Танюг.

" Информирах в детайли канцлера Шолц за съвсем непоносимата обстановка за сръбската общественост в Косово и Метохия, както и за упоритото отбягване на Прищина да извърши признати и подписани отговорности, изключително във връзка с образуването на Съюз на сръбските общини ", написа в Инстаграм Вучич.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Двете страни водят разговор за нормализация на връзките под егидата на Европейски Съюз. Международната общественост упорства Косово да сътвори Съюз на сръбските общини, който да сплоти към себе си общините в Косово със сръбско болшинство. Прищина е срещу, защото се притеснява, че съюзът би могъл да има изпълнителни пълномощия. Освен това Конституционният съд на Косово постанови по-рано, че основаването на подобен съюз е противоконституционно.

Сръбският президент уточни в известието си в Инстаграм през днешния ден, че е обменил мнение с немския канцлер " по всички деликатни въпроси в подтекста на настоящите световни събития, изключително за мястото и ролята на Сърбия в запазването на мира и стабилността в района, както и за европейския път на страната ", отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР