Гъбите шийтаке са третият най-широко култивиран вид гъби в света.

...
Гъбите шийтаке са третият най-широко култивиран вид гъби в света.
Коментари Харесай

Гъби шийтаке – съдържат и 8-те незаменими аминокиселини


Гъбите шийтаке са третият най-широко обработен тип гъби в света. Макар това да е разследване от изключителните им вкусови качества и покачвания кулинарен интерес към тях, гъбите шийтаке са обект и на доста научни изследвания за чисто здравните изгоди от потреблението им.

Тези изследвания демонстрират, че гъбите шийтаке имат потребни качества , изцяло съизмерими с вкусовите такива.

Едно от питателните качества, които дават преимущество на гъбите шийтаке

пред доста други хранителни артикули, е фактът, че съдържат по едно и също време всички 8 незаменими аминокиселини . Това прави белтъчното наличие на тези гъби извънредно сложно и потребно за организма.

Друго преимущество на гъбите шийтаке е пренебрежимо ниското наличие на калорий и съвсем цялостната липса на мазнини. При това съвсем цялото им липидно наличие се образува от есенциални омега-6 мастни киселини и най-много потребната линолова киселина . Истински потребните за здравето качества на гъбите шийтаке обаче идват като спомагателен бонус към посочените преимущества.

Те съдържат 4 от витамините от група В ( ниацин , рибофлавин, пиридоксин и пантотенова киселина), витамин D и композиция от няколко от най-важните минерали – манган. фосфор, селен, мед, цинк и желязо. Освен тях гъбите шийтаке съдържат и някои редки, само че потвърдено потребни за организма субстанции като лентинан, еритаденин , някои характерни стероли и други Комплексното деяние на тези първични материали оказва мощна поддръжка на имунната и сърдечносъдовата система.

Изследване от 2015г., оповестено в изданието Journal of the American College of Nutrition, демонстрира, че в границите на 4 седмици потреблението на гъби шийтаке понижава възпалителните процеси в тялото, усъвършенства чревната флора и покачва интензивността на имунните кафези. Освен това изследването потвърждава, че гъбите демонстрират непосредствено противовирусно, антибактериално и противогъбично деяние. То се изяснява с високото наличие в тях на полизахарида бета глюкан, който е измежду най-универсалните естествени имуностимулатори .

Свързани публикации.. Най-здравословният метод за подготвяне на гъби 0 Гъбите шитаке – за крепко сърце и свежа кръв 0 Гъбите управляват кръвната захар и кръвното налягане 0

В допълнение идват и доказателствата за изгодите за сърцето и кръвоносните съдове. Еритаденинът в състава на гъбите шийтаке има удобен резултат върху неприятния холестерол. Този резултат се добавя от взаимното деяние на бета глюкана и ниацина за намаляванен а неприятния и увеличение на положителния холестерол . Допълнителни изгоди за трайно контролиране на липидния профил обезпечават стеролите, които забавят синтезата на холестерол в черния дроб.

Редовната консумация на гъби шийтаке може да помогне и за предварителна защита на някои ракови болести. Високото наличие на лентинан при тези гъби е с доста малко аналози в природата. Това съединяване, независимо или като част от състава на комбинирани артикули, се употребява необятно при лекуване на рак, за понижаване на отрицателните последици от лечението върху ДНК и за съкращаване на отключваните мутагенни процеси.

Начините, по които можем да включим гъбите шийтаке към ежедневното си меню, са доста. Добрият вкус е обезпечен от изключителните им вкусови качества. Ползите за здравето - също.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР