- Г-н Кадиев, последните десетина дни хазартният бос Васил Божков

...
- Г-н Кадиев, последните десетина дни хазартният бос Васил Божков
Коментари Харесай

С изявите си Васил Божков търси сделка с властта

- Г-н Кадиев, последните десетина дни хазартният необут Васил Божков пуска „ парче по парче “ информации, в които твърди, че е имал сделки с ръководещите и в частност с финансовия  министър Владислав Горанов, който пък се е намесвал в работата на Държавната комисия по хазарта. Така бил разпънат „ политически  чадър “ върху един от главните бизнеси на Божков. Според вас какво се случва в този момент?

- До момента никой от засегнатите не е отрекъл достоверността на тази информация. Коментарът на финансовия министър Горанов „ не си припомням тъкмо такива диалози “, в действителност значи, че си ги спомня. Иначе щеше да каже, че няма такива. Освен това, защото смс-ите са писани през айфон, те съществуват и на облак и постоянно могат да бъдат изискани от всяка от нашите служби. Така могат да бъдат тествани за меродавност, в това число да бъдат изискани и от двамата участници в диалозите – Васил Божков и Владислав Горанов, с цел да бъде открито дали са същински.

За мен всичко, което сега се разиграва, приказва, че Божков търси договорка. Покана за „ алъш вериш “. „ Ако реализираме договорка – спирам с компроматите. Ако не реализираме – не преставам да ги изваждам “, това е за мен. Въпросът е кой ще мигне пръв. Очевидно Горанов е изкупителна жертва в тази борба, тъй като е позволена жертва. Ако в един миг офанзивите се трансферират към премиера, явно няма да има договорка и войната ще бъде „ Кой кого “.

Като някогашен сътрудник на Владислав Горанов в Министерство на финансите, бях зам.-министър, а той шеф отдел, и се познаваме от години, изпитвам почитание към всички в министерството, че са се грижили добре за финансите на страната. Но протичащото се сега е срамно. Влязох в спор с тогавашния министър председател Пламен Орешарски поради налога на
хазарта през 2006 година, който премина през дълги премеждия. Успяхме да запазим високия налог, макар че Орешарски искаше противоположното, макар че Божков искаше противоположното.

В последна сметка година по-късно дружно с други перипетии това докара до моята оставка и всичко поради едни 5 млн. лева Толкова беше разликата тогава сред двата налога. Сега ги няма 700 млн. лева, а излиза министър председателят Борисов и споделя „ имам цялостно доверие във финансовия министър “. Излизат някакви други министри и също изясняват, че Горанов е добър министър, а липсват 700 млн. лв  от хазната.

- Как се случи това?

- През 2013 година Йордан Цонев внесе законопроект в Народното събрание, с който предложи така наречен наземен
хазарт и онлайн хазартът да се таксуват с по-ниска ставка, в сравнение с съществуващата към оня миг. Тогава като депутат от левицата се възпротивих дружно с други сътрудници и предложих друго. Има логичност онлайн хазартът да бъде с по-ниска ставка, тъй като в противоположен случай ще бъде регистриран в друга страна. Приехме тази логичност и ги разделихме. За онлайн по-ниско облагане, за офлайн да е по-високо, и то много повече – към четири пъти повече. Тогава бе обиден главно Еврофутбол, тъй като те бяха огромното перо, а лотариите бяха дребни. Но след това засегна и тях.

Онова, което се случи от 2014 година до края на 2019 година, е, че бизнесът на Васил Божков от самото начало се е облагал с по-ниската ставка. Все едно, че е онлайн
хазарт, а не офлайн. Държавата 5 години по-късно му споделя – „ ти си се облагал с по-ниската ставка, пресмятаме ти какъв брой е по-високата, а разликата сред двете би трябвало да доплатиш “. Това са тези 700 млн. лева

Тук обаче има няколко казуса. Първият – законопроектът, написан от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ през 2014 година, в който е написано кое по какъв начин се полза и дава опция за интерпретация. Васил Божков го прави в своя изгода, естествено. Когато един закон ти дава опция да го интерпретираш, отговорен е друг, който го прави, а написалите го. Не мисля, че Стоянова и другите депутати, както и представителите на МФ са некомпетентни, за мен законът е поръчка и политически чадър от страна на ГЕРБ върху бизнеса на Васил Божков.

Съгласно Закона за
хазарта и наредбата към него, сдруженията на Божков всеки месец би трябвало да подават заявления в ДКХ, където декларират по какъв начин се таксуват, на каква основа, каква такса се внася и всеки месец са били одобрявани тези документи от комисията, освен това 5 година Тоест толкоз години всеки месец някой е заверявал, че всичко се полза вярно. Изведнъж на петата година споделиха – но, чакай, не си се облагал вярно!

- Какво се случи на петата година, та този чадър беше затворен? Защото Горанов твърди решително, че в България няма лишаване на бизнеси, а единствено преди няколко месеца се случи тъкмо противоположното с Божков, който пък тъкмо тогава се озова в Дубай.

- Никой не знае тъкмо какво стана. Според мен се появиха съперници на бизнеса на Божков, които желаеха да го изместят от пазара. Само допускам. Самият той би трябвало да го съобщи или пък тези, които го провеждат. Последните 20 година има защита от страна на страната върху Васил Божков. Изведнъж някой споделя „ желаеме
лотариите да бъдат държавни, желаеме да се обложиш по различен метод и пр “. Най-вероятно става въпрос за пари. Искали са му, той не е дал. Познавайки по какъв начин стоят нещата в България, това ми се коства най-вероятната причина. Но сега можем единствено да гадаем.

- Казвате 20 година подкрепи, само че последните 12 години ни ръководи единствено една и съща партия – ГЕРБ, и един министър председател -  Бойко Борисов, които пък държат цялата власт. Именно през това време хазартният бизнес беше в апогея си, в този момент в общественото пространство се хвърлят такива съществени обвинявания, само че никой не поема отговорността си. 

- Затова и не се желае оставката на Горанов, тъй като тя ще повлече цялото държавно управление. Очевидно е, че финансовият министър не е взимал тези решения самичък и зад тях стои цялата политическа мощ, която го излъчва дружно с нейния ръководител, естествено. Ако Бойко Борисов като министър председател и ГЕРБ като ръководеща партия са толкоз немарливи, че са оставили финансовия министър, който пък от своя страна немарливо е оставил ДКХ да прави каквото си желае, и всеки да твърди сега, че няма отговорност да ги управлява, тогава те не са за това ръководство. Не приказваме за 7 млн. лева, а за 700 млн. лева! Т ова се повече средства, в сравнение с страната дава за икономическата рецесия в България сега.

Сумата е голяма за нашите мащаби и е безусловно неприемливо. 700 млн. лева тук, 58 млн. лева желаеха на Домусчиев да му се опростят за БМФ със законопроект. То тече отвред. Отделно корупцията в публичните поръчки, а след това нямало пари в страната. Как да има?!

По времето на държавното управление на Сергей Станишев, когато бях зам.министър, имаше корупция, евентуално и постоянно ще има. Въпросът е в мащаба! Отговарях за Агенция „ Митници “ и постоянно съм знаел, че можем да се преборим с огромната корупция, само че с дребната корупция, няма по какъв начин да стане напълно. Но тя няма и да „ обърне страната “. Не би трябвало да има пирамидална корупция и проведена корупция, която да е на висок мащаб. В случая става въпрос за проведена корупция, която ни коства толкоз доста милиони. Да си измиеш ръцете с двама ръководители на комисията по
хазарта?! Тогава запитвам – за последните 5 година са трима ръководители, двама от тях са в ареста. Единият от тях е под домакински арест към този момент, другият е още в ареста. Защо третият не е там? Това е Мария Филипова, така наречен госпожица от смс-ите на Божков и Горанов. В момента е зам. ръководител на Комисията по финансов контрол. Тя е надзорен орган на страната. Как хората да имат вяра на контролните органи в страната?! Как да имат доверие на държавното управление?!

Не единствено че няма наказване, а има подучване. Преместват те от едно място на друго. Най-вероятно и Горанов на следващия ден ще го забележим някъде изместен.

- В тази връзка – докога с тези конюктурни и лобистки закони и текстове?

- Липсва професионализъм в политиците. Държавата гази „ като слон в стъкларски магазин “. Ето в този момент с бензиностанциите. 20 година гледаме по какъв начин бензиностанциите надуват цените и поставят огромните надценки на горивата. Вместо да усили контролните пълномощия и качеството на контролните органи, което се прави доста по-бързо и елементарно, властта реши да прави държавни бензиностанции, които да се конкурират с частните. Утре ще имаме същият проблем в хотелския бизнес, примерно. Ще видите по какъв начин внезапно ръководещите ще узреят да вършат държавни хотели, които да контролират пазара. Глупост след нелепост.

Вижте и законопроектите за намаляването на Данък добавена стойност. Ако би трябвало 5-те импортирани плана да ги обединим под едно име, то е „ напред на маслините “. Всеки предлага каквото му падне – един за фитнесите, различен за памперси, трети за книги, дори и електронни, четвърти за хотелите ДДС-то стане 5 %, а за заведенията за хранене 9 % . Стана подобен безпорядък и каша. И не е в помощ на никого. Ще сътвори и проблеми в данъчната администрация, която мъчно ще ги управлява и незабавно ще влезе някакви разногласия с търговците.

Пример - законопроектът на Движение за права и свободи планува, че с понижена ставка на Данък добавена стойност са храните за деца до 3 година Представете си по какъв начин отивате в магазина, взимате една свинска вратна пържола за детето си с 9% Данък добавена стойност и една пържола за вас с 20% налог. Това не е ли идиотизъм? Като вършат сходни неща, най-малко да е професионално. Не да оставят опция за разногласия и да влезем в едни безкрайни каузи и обжалвания. И търговците да настояват, че стоката е за детско прилагане, а Национална агенция за приходите противоположното.

Да не приказваме, че намаляването на Данък добавена стойност на заведенията за хранене не се гледа като мярка за поддръжка на жителите, т.е. цените да паднат за тях, а като отплата за това, че са ги затворили 2 месеца. И в този момент ще си вземат изгубените средства за тези месеци през Данък добавена стойност. Нито е ясно за какъв брой време ще е всичко това – законът може да работи още 20 година Веднъж намалиш ли ставка, доста мъчно я връщаш назад. Тези два месеца ще ги компенсираме 20 година Кой ще компенсира и магазините в моловете, които също бяха 2 месеца затворени. И на тях ли ще им дадем по-ниска ставка?!

Законопроектът на ръководещите от ГЕРБ не е импортиран от Министерски съвет, тъй като Борисов го даде обещание и той трябваше да поеме отговорността, не е импортиран и от Менда Стоянова, нито от Даниела Дариткова като ръководител на ПГ, а от артиста Евгени Будинов. Който пък вместо да внесе понижена ставка за театралните билети, внесъл за заведенията за хранене. Да се смееш ли, да плачеш ли?! Цялата обстановка е нелепа и се излага по този метод страната.

- Има ли кой да противодейства на цялата тази безсмислица, за която говорите? Имам поради политически – има сякаш две опозиционни партии Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

- Движение за права и свободи е присъдружна партия на ГЕРБ или противоположното. В момента придвижването е  ръководеща партия и да претендира за опозиционност е несъстоятелно. Винаги, когато му трябват гласовете на Движение за права и свободи, Борисов ги получава. Проблемът на Българска социалистическа партия е, че е извънредно разграничена – не знам на какъв брой елементи. И се занимава с вътрешни борби, вместо с борба с ГЕРБ. Факт е, че сега не виждам нещо значително в предложенията на левицата. Заяждане с ГЕРБ, напористост, само че не е задоволително.

В момента опозиционна партия, която да е такава действително, няма.

- Казвате икономическа рецесия настава от ден на ден. Но тя ще повлече и политическа?

- Към момента държавното управление се оправи със здравната рецесия. То обаче пропусна икономическата рецесия. Мерките, които се взимат са доста тромави, мудни. 500-те млн. лева, които се дадоха на Банката за развиване, която пък да ги отпусне на частните банки, а те да ги трансфорат в заеми за частния бизнес, сега не работи. Минаха 2 месеца от решението. Защото не могат да се схванат по какъв метод да се работи. Или пък 200-те млн. лева, които бяха за физически лица, които да ги поддържат, когато са изгубили приходи. До момента са дали към 800 заема. Мярката 60/40, която трябваше да обхване към 1 млн. служащи, е обхванала към 130 000.

За мен най-верният индикатор в икономическата рецесия дали държавното управление се справя  е безработицата. Със сигурност имаме дълбока икономическа рецесия, която ще става все по-лоша. Действията на държавното управление все още за справяне с нея са некомпетентни, незадоволителни, а ограниченията са от вида „ Мики Маус “. Само да излезем и пиарски да кажем, че нещо сме създали.

Икономическата рецесия ще прерасне и в политическа. Прогнозите са най-трудното нещо, само че мощно се надявам на предварителни избори, тъй като по този начин повече не може да продължава. И на тях ръководещите да бъдат осъдени за всичко, което говорихме до момента, и в последна сметка за неприятното качество на живот, което имаме. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР