Фючърсите на въглищата за Северозападна Европа се повишиха до най-високото

...
Фючърсите на въглищата за Северозападна Европа се повишиха до най-високото
Коментари Харесай

Цените на въглищата в Европа достигнаха месечен максимум

Фючърсите на въглищата за Северозападна Европа се покачиха до най-високото равнище от месец, защото ограничението на вноса от Русия води до утежняване на обстановката с предложенията на пазара.

Европейският съюз, Англия и Япония възнамеряват поетапно да се откажа от вноса на този тип гориво в опитите за спиране на източниците на приходи на Москва за финансиране на военните дейности в Украйна. Това обаче води до нуждата комуналните предприятия да купуват горивото на пазара от други страни, които към този момент изпитват недостиг на предложенията, което евентуално води и до повишение на цената на енергоносителите за потребителите, които така и така се сблъскват със опасността от растеж на инфлацията.

„ Увеличаването на цените на въглищата по дълготрайни контракти ще докара до по-високи цени на електрическата енергия и в дълготраен проект в страните, където въглищата са част от енергийния микс, което несъмнено не е добре за европейските консуматори “, споделя анализаторът Фабиан Ронинген от RystadEnergy.

Както отбелязва организация Bloomberg, Русия е третият по величина експортьор на енергийни въглища в света. По данни на B;oombergNEF, през 2020 година на Европейски Съюз, Англия, Япония и Южна Корея, в които фирмите също се стремят да понижат вноса, се падат към 55 % от доставките.

Базовият европейски контракт за доставка през идната година се е нараснал с 1,7% до 232 $ за звук, което е най-високото равнище от 8 март на ICE Futures Europe.

Ограничението на въглищата ще повлияят освен върху Европа. По данни на BNEF, богатите страни, стремящи се да заменят съветските въглища може да изпреварят купувачите от разрастващите се страни, които зависят от вноса, такива като Малайзия, Виетнам, Филипините.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР