Фючърсите на природния газ в Европа скочиха, след като стана

...
Фючърсите на природния газ в Европа скочиха, след като стана
Коментари Харесай

Теч на тръбопровод в Балтийския регион и напрежението в Близкия изток изпратиха цените на газа в Европа над €40 за мегаватчас

Фючърсите на природния газ в Европа скочиха, откакто стана ясно за открит теч на водопровод в Балтийския район. Това провокира опасения за сигурността на инфраструктурата на фона на идващата зима. Бенчмаркът се увеличи с 8,6%, с цел да се търгува над 40 евро за мегаватчас в понеделник.

Изтичането беше намерено през нощта в подводен водопровод, свързващ финландската и естонската мрежи, които бяха затворени, до момента в който се разбере какъв е казусът, написа Bloomberg.

Тръбопроводът, обиден от теча, свързва новия плаващ терминал за импорт на полутечен природен газ във Финландия с Естония. Балтийският район е доста подвластен от втечнения природен газ след съкращаването на покупките на газ от съветски тръбопроводи.

С навлизането на отоплителния сезон районът става по-уязвим от спирания на доставките, а е изправен и пред евентуални опасности от продължителна поддръжка и стачки в Австралия, която е главен експортьор на LNG.

Цените на газа последваха и цените на суровия нефт, които скочиха след смъртоносната офанзива против Израел през уикенда. Много е евентуално напрежението в Близкия изток да продължи. Израелски газ се доставя в Египет, където има две уреди за произвеждане на LNG, които изпращат част от количествата в Европа.
 Нидерландия спря добива от най-голямото находище на природен газ в Европа
Нидерландия спря добива от най-голямото находище на природен газ в Европа

Правителството възнамерява да одобри закон за затваряне на всички

Газът не е от огромно значение за енергийните доставки на Финландия, като съставлява 3,5% от енергийния микс на скандинавската страна през първата половина на тази година.

През предния месец газът в Нидерландия нарастна със 7,6% до 41,15 евро за мегаватчас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР