Фридрих или още Фредерик Енгелс е един от двамата създатели

...
Фридрих или още Фредерик Енгелс е един от двамата създатели
Коментари Харесай

Фридрих Енгелс - живот и постижения

Фридрих или още Фредерик Енгелс е един от двамата основатели на марксизма и комунизма дружно с Маркс. От една домашна анкета, направена от дъщерята на съратника му - Жени Маркс, научаваме, че зад сериозните и скучни постулати на марксистката идеология стои човек, който цени най-вече радостния манталитет, податлив е да елементарни всяка прекаленост, само че ненавижда лицемерието и надменността.

Същата персона, която е основател в съдружничество с Маркс, на всички комунистически правила, признава, че ненавижда принципността и обичан негов принцип е да няма правила.

Това показване основава малко по-разчупен облика на единия от двамата идеолози на комунизма, който дълго време доминира в половината част на света и разделя хората по един принцип - принадлежност или отказване на комунистическата идеология.

Личността на Фридрих Енгелс не е спорна. Напротив, това е един принципен човек, който има свои убеждения, следва ги праволинейно и ги трансформира в идеология, тъй като намира съидейник, който изцяло споделя неговите визии и съумява да ги облече в подобаваща форма, която да ги показа на обществото, тъй че да откри задоволително почитатели. Да проследим виталния път на този забавен човек.

Фридрих Енгелс - витален път

Фридрих Енгелс е роден в градчето Вупертал в днешната немска провинция Северен Рейн - Вестфалия. Това е град в индустриалната област Рур, на река Вупер. Той е първородният наследник на богато немско семейство, производители на памук.

Баща му, който носи същото име, е един от най-изявените почитатели на пиетизма. Това е протестантско обучение, което се интересува главно от философската и обществената страна на религията.

Като гимназист Енгелс е прочут със своята набожност, благоприличие и други възпитани от християнството полезности. По-късно самичък признава, че се е ръководел от християнските правила за тъждество и приятелство при основаване на комунистическата идеология.

По-късно Енгелс стартира да се увлича по атеизма и това основава обилни различия сред него и фамилията му. На 17-годишна възраст той напуща учебното заведение по фамилни аргументи. Прекарва 1 година вкъщи, а след това е изпратен от татко си да работи в Бремен. Чиновническата работа там не е добре платена. Надеждите на фамилията най-големият наследник да се включи в бизнеса на татко си не са оправдани от Фридрих Енгелс, който се занимава с революционна активност.

Още в Бремен Енгелс стартира да чете Хегел, който се е наложил в немската философия. Освен това се занимава с литературна активност, дори написа първото си стихотворение.

През 1841 година бъдещият идеолог на комунизма отива в пруската войска и става артилерист. По тази причина се реалокира в Берлин, където слуша лекции в университета и се свързва с други последователи на концепциите на Хегел. Публикува и във вестника, редактиран от Карл Маркс, само че не се познава с него.

През идната година Енгелс работи като управител в британска фабрика и написа най-известната си студия Положението на работническата класа в Англия. Там той написа, че с цел да усъвършенства ситуацията си, пролетариатът би трябвало да се бори за социализъм. Според Енгелс единствено директната интервенция на страната в икономическите и обществени връзки в обществото може да отбрани ползите на служащите. Шест години по-късно в съавторство с Маркс написа Манифест на комунистическата пария. Това философско произведение се смята за едно от най-значителните съчинения.

След престоя си във Англия, Енгелс взема решение да се завърне в Германия две години по-късно. По пътя стопира в Париж, с цел да се срещне с Маркс, който живее там със фамилията си от 1843 година. Двамата стават близки другари незабавно и това остава дружба за цялостен живот. Маркс, който е прочел труда на Енгелс за ситуацията на работническата класа е мощно впечатлен.

На идната година Маркс е изпъден от Париж и се реалокира с околните си в Брюксел, а Енгелс отива вкъщи си в Германия, с цел да довърши труда си за ситуацията на служащите в Англия. Още преди да го разгласява обаче той се мести в Брюксел при Маркс.

През идващите 3 години двамата близки другари живеят в Брюксел и се занимават с образуване на немските служащи в града. Участват в незаконната немска комунистическа лига.

Комунистическата лига дава на Маркс и Енгелс задачата да напишат документ, с който да разяснят комунистическите правила. Така се ражда известният Манифест на комунистическата партия. Той е разгласяват през 1848 година.

Енгелс надживява Маркс и продължава работата върху общото им произведение Капиталът. Има и редица написани от него метафизичен творби на разнообразни тематики от живота.

Енгелс умира на 74 години в Лондон. Прахът му е разпилян, както самичък е поискал преди гибелта си.

Достиженията на Фридрих Енгелс

 Фридрих Енгелс и Маркс Снимка: wikipedia.org

Достиженията на Енгелс са главно в областта на философията, в случай че не броим класовата битка и организирането на служащите за отбрана на ползите им. Наследството му в научната сфера е богато и многостранно. В трудовете му участват освен сложени на научна основа оценки на актуалните му събития, само че и отговор на въпроси, които са настоящи и през днешния ден.

Маркс и Енгелс основават качествено нова философска просвета. На Енгелс науката дължи правилата за класифицирането на науките. Той показва предметът на философията като просвета. Той вкарва материалистическата и идеологическа линия във всичките си писания и това става пример, по който по-късно се развива философията.

Той разсъждава върху връзката на материята и придвижването и главните форми на придвижването и материята. Говори за интеграцията и диференциацията на науките. Той работи и в региона на естествознанието, само че материалистическата диалектика, диалектическата логичност и същността и произхода на човешкото схващане. Той дава отговор на разнообразни въпроси на актуалната му просвета и реалност. И през днешния ден е любопитно да бъдат прочетени трудът му Диалектика на природата или определените му писма, само че най-значително е творбата Капиталът, което написа Карл Маркс, а Енгелс редактира и трите тома на критическия разбор на капитализма.

Някои забавни обстоятелства от живота на Енгелс

Морската канара в Истборн, откъдето е разпилян прахът на Енгелс, е място с неприятна популярност, желано от самоубийците. Маркс и Енгелс обаче обичали да идват на това място на разходка.

Енгелс признава пред Жени Маркс, че изпитва неприязън към надменните и недостъпни дами. Известно е, че не е бил женен. Ценял е качеството на мъжете да могат да се оправят с всичко сами в живота.

Енгелс е бил познавач на хубавото вино и е обичал да нервира близките, съгласно личните му самопризнания.

Приятелството сред Маркс и Енгелс е едно от най-странните, които светът познава. Интересното е, че фабрикантският наследник Енгелс разкрива през Маркс измеренията на тежкото състояние на служащите с помощта на работата си измежду тях в Англия. Без това другарство надали щеше да се появи една от най-цитираните книги на всички времена - Капиталът.

Освен по генезис двамата идеолози на социализма се разграничават значително и по темперамент. Маркс е извънредно разпръснат и безреден, Енгелс е спретнат и пореден. Енгелс събира и подрежда записките на своя другар, заема се и с редакцията им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР