Френският речник Робер добави в онлайн изданието местоимението iel, отнасящо

...
Френският речник Робер добави в онлайн изданието местоимението iel, отнасящо
Коментари Харесай

Френски речник въведе полово неутрално местоимение

Френският речник " Робер " добави в онлайн изданието местоимението " iel ", отнасящо се до небинарните хора, с което провокира развълнуван спор в страна, където граматиката е свещена, съобщи организация " Ройтерс ".

То е комбинация от местоименията il (той) и elle (тя). Небинарни са хората, които не се дефинират еднопосочно като мъже или като дами. " Робер ", един от водещите речници във Франция, съобщи през вчерашния ден, че е добавил преди няколко седмици местоимението в листата си с думи, откакто неговите езиковеди са забелязали все по-голямата му приложимост през последните месеци.

Френското държавно управление се срещу концепцията и Министерството на образованието е отхвърляло по-ранни опити за въвеждане на полово безпристрастен език в образователните стратегии. Френският народен представител Франсоа Жоливе написа писмо до френската академия на науките, с цел да изрази възмущението си от решението на " Робер ". Министърът на образованието Жан-Мишел Бланке изрече в " Туитър " поддръжка за дейностите на Жоливе.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР