Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в молдовската столица Кишинев,

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в молдовската столица Кишинев,
Коментари Харесай

Макрон: Кандидатурата на Молдова за членство в ЕС е основателна

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през днешния ден в молдовската столица Кишинев, че Франция е една от първите поддръжнички на Молдова, оповестява телевизия " Франс 24 ".

Макрон дойде в Молдова след посещаване в Румъния. Това е първа аудиенция на френски държавен глава в тази страна от визитата на Жак Ширак през 1998 година

В Кишинев Макрон бе признат от проевропейската молдовска президентска Мая Санду. Той изрази поддръжката на Франция за тази някогашна руска република, която е изключително наранена от съветската инвазия в Украйна, с която тя има обща граница.

Макрон акцентира, че кандидатурата на Молдова за участие в Европейски Съюз е основателна и законна. Молдова дружно с Украйна и Грузия подадоха молби за участие в Европейски Съюз след съветската инвазия и чакат развиване по въпроса.

Сега и трите страни чакат отговор на молбите им, който се чака да бъде даден евентуално на Европейския съвет на 23 и 24 юни. Днес Макрон акцентира напредъка, реализиран от Молдова през последните десетилетия по отношение на нейните европейски упоритости. Той приветства и самодейността на молдовското държавно управление за подсилване на армията на страната.

От своя страна президентката на Молдова Санду сподели, че страната ѝ разчита на помощта на Франция да си върне парите и имуществото, което е било откраднато и изнесено от Молдова. Тя напомни, че Молдова и Франция са открили добър разговор в региона на битката с престъпността и корупцията и че молдовските управляващи са съумели да разпознават във Франция имущество, което е било купено с пари, нелегално изнесени от Молдова.

Тя благодари на президента на Франция за поддръжката и изрази вяра, че кандидатурата на Молдова ще бъде подкрепена на срещата на върха в Брюксел. Санду добави, че управляващите на Молдова си дават сметка, че процесът на евроинтеграция ще е дълъг и комплициран. " Ние не търсим бързи решения... Ние желаеме да ни правят оценка по заслугите, по резултатите от нашата работа ", сподели тя, съобщи ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР