Френският премиер Едуар Филип заяви, че поема пълната отговорност за

...
Френският премиер Едуар Филип заяви, че поема пълната отговорност за
Коментари Харесай

Френският премиер пое отговорността за ползването на частен полет за 350 000 евро

Френският министър председател Едуар Филип съобщи, че поема цялостната отговорност за използването на частен полет за 350 000 евро от Токио до Париж на връщане от публично посещаване, в отговор на рецензии, че разхищава държавни средства, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Напълно разбирам изненадата и въпросите, които си задават французите, само че поемам цялостната отговорност за това решение ", сподели Филип по радио Ер Те Ел.

Снощи Агенция Франс Прес научи, че канцеларията на премиера е наела частен полет за 350 000 евро, с цел да се прибере той по-бързо от Нова Каледония и да не употребява държавен аероплан, който бил сметнат за прекомерно неуместен.

В нощта на 5 против 6 декември при техническа спирка в Токио на аероплан А340 на френските Военновъздушни сили, който го прибирал с няколко министри и още към 60 души в Париж, министър председателят и огромна част от пасажерите се трансферирали в различен А340 със седалки първа класа. Този аероплан кацнал в Париж два часа преди държавния, който дошъл съвсем празен.

Новината провокира остри реакции от някои представители на опозицията. Европейският народен представител и някогашен заместник-председател на крайнодесния Национален фронт Флориан Филипо написа в Туитър: " 350 000 евро, близо 300 минимални работни заплати профукани за полет Токио-Париж, с цел да се избегне " прекомерно неловко " пътешестване на премиера Едуар Филип. Човек си мисли, че сънува, обаче не - това е печалната и неприемлива реалност! "

Едуар Филип се аргументира, че е трябвало да се върне в Париж в точния момент за присъединяване в Съвет по въпросите на защитата и преди президентът Еманюел Макрон да е отпътувал за Алжир.

" Знаехме, че няма постоянен пътнически полет в нужния час, а трябваше да се върнем преди заминаването на президента в сряда сутринта ", се отбрани Филип.

Според канцеларията на френския министър председател по предписание в отсъствието на президента той би трябвало да се намира в Париж, макар че има голям брой изключения, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР