Френският министър на финансите Брюно льо Мер нарече икономическа война”

...
Френският министър на финансите Брюно льо Мер нарече икономическа война”
Коментари Харесай

Защо санкциите срещу Русия засягат всички нас

Френският министър на финансите Брюно льо Мер назова " икономическа война” глобите, наложени на Русия от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Те провокираха финансов срив в Русия, а рублата доближава рекордно ниски равнища. Руснаците се редят на опашки пред банкоматите с вярата да съумеят да изтеглят парите си от банките. Не единствено съветските жители ще усетят резултата от глобите на Запада, наложени в отговор на войната на Путин в Украйна. Засегнати са и доста други страни от Египет до Германия, които разчитат на доставки на пшеница, нефт и природен газ от Русия и Украйна.

По-високи цени на електрическата енергия

Цените на горивата и природния газ внезапно скочиха след налагането на новите наказания на Руската Федерация, а търговците се приготвят за спирания в доставките от Русия и Украйна, през която минава съветският газ. Засега глобите не са ориентирани непосредствено към енергийния бранш, само че все по-сериозни са терзанията, че Москва може да отвърне на удара, като спре доставките на газ, а и че глобите рано или късно ще бъдат ориентирани непосредствено в съветския енергиен бранш - златната кокошка на Москва.

" Енергийните доставки от Русия са изложени на сериозен риск - или ще бъдат спрени от Москва, или ще станат част от нови наказания,” тормози се Луис Диксън, анализатор на петролния пазар в Rystad Energy. Съществуват и терзания, че изхвърлянето на огромни съветски банки от системата за разплащания SWIFT може да направи покупките на съветски газ и нефт доста тромави. Европейските банки Societe Generale и Credit Suisse пък стопират финансирането на всевъзможни артикули от Русия.

Това основава напрежение за мнозина в Европа, която получава повече от 1/3 от естествения си газ и 1/4 от петрола си точно от Русия. Всяко спиране на доставките може да остави европейците без нужната сила, с цел да отопляват домовете си, както и с изключително високи сметки за ток. " Засега глобите наподобява стоят настрани от силата и казусът е по-малко сериозен, в сравнение с може да бъде. Но не се залъгвайте, рискът от доста по-лош излаз съществува,” споделя анализаторът от Deutsche Bank Джим Рийд на клиентите си.

По-високи цени и на храните

Кризата подклажда и опасенията за спиране на доставките на зърнени култури като пшеница, царевица и маслодайни семена. Русия и Украйна взети дружно дават отговор за близо 30% от международния експорт на пшеница, близо 1/5 от царевицата и 80% от слънчогледа. И двете страни са главен експортьор на пшеница за Близкия Изток и Европа. Експерти се притесняват, че съветската военна интервенция ще повиши още повече цените на храните в страни като Либия, Йемен и Ливан, и това ще утежни ситуацията с храните. Конфликтът към този момент затруднява износа през черноморските пристанища, от които се транспортират зърнени култури за Азия, Африка и Европейския съюз.

Инфлацията продължава да пораства

За множеството хора по света икономическото въздействие на украинския спор ще се усети най-много в повишение на инфлацията, породено от увеличаващите се цени на силата, металите и храните. Цените на алуминия доближават рекордно високи стойности, надвишаващи даже пика, доближат по време на финансовата рецесия през 2008 година Сега търговците се тормозят, че глобите против Русия и вероятните ответни ограничения на Москва могат да основат проблеми и на международния пазар на алуминий, от който Русия държи 6 %.

Доставките на енергоемкия метал също ще бъдат наранени от по-високите цени на силата и дефицита на електрическа енергия, което на собствен ред може да докара до затваряне на фабрики. „ Новите спирания на световната верига за доставки са сериозен риск. Най-малкото цените на тези артикули евентуално ще останат нараснали за известно време, поддържайки световната инфлация по-висока за по-дълго ", споделя Джейсън Туви от Capital Economics.

Икономиките ще се възвръщат по-бавно

Руската инвазия рискува да провали възобновяване на международната стопанска система след пандемията, усложнявайки обстановката за политиците, от които се чака да овладеят инфлацията, която в страни като Съединени американски щати и Германия в този момент е най-висока от десетилетия насам. От друга страна несигурността към икономическото възобновяване може да забави проектите на централните банки за повишение на лихвените проценти, което значи, че свръхевтините ипотеки и персонални заеми могат да се задържат по-дълго време.

Автор: Ашутош Пандей
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР