Французите сами са дали определението за сиренето Рокфор – кралят

...
Французите сами са дали определението за сиренето Рокфор – кралят
Коментари Харесай

Рокфор - кралят на всички сирена

Французите сами са дали определението за сиренето Рокфор – кралят на всички сирена. Това му наименование произлиза от една от най-често разказваните митове във Франция.

Преди доста години, млад овчар пасял своите овце край ниските хълмове до дребното селце Рокфор сюр Сулзон. То било ситуирано на стръмен скат, посипан с голям брой пещери.

Слънцето било изпепеляващо и в опит да се скрие от него, младежът се скрил в една от пещерите. Там решил да похапне. Обядът му бил непретенциозен – бучка овче сирене и пай ръжен самун.

Точно преди да постави залък в уста, момъкът застинал. Пред пещерата предходна госпожица, красива като привидение от парадайса. Младият овчар станал като обаян и тръгнал след нея, оставяйки обяда си недокоснат.

След часове търсене, пастирът се примирил, че няма да открие девойката и се прибрал със стадото. Няколко дни по-късно, в нов опит да се приюти от изпепеляващите лъчи, той още веднъж попаднал в същата пещера. И там разкрил чудно нещо – сиренето, което бил оставил, било претърпяло странна промяна.

По цялата му повърхнина се били появили странни отворчета, от които се подавала зеленикава мухъл. Дълго се чудил момъкът, само че най-после любознанието победило и той опитал парче от сиренето. За негова изненада то било с неповторим усет и неизразим мирис.

 Синьо Сирене

Смята се, че тази легенда за откриването на популярното френско синьо сирене Рокфор е на повече от 200 години. Тя е разпространявана от писателката Кристиан Бюрюкоа. Истина или не, факт е, че за това сирене загатва още древноримския академик Плиний Стари.

Това не са единствените непокътнати сведения за краля на сирената. Историческата хронография открива данни за него през 1411 година. Тогава френският крал Шарл VI, удивен от качествата на сиренето Рокфор, дава на селяните от Рокфор сюр Сулзон изключителната привилегия за производството му.

През 1666 година пък, след голям брой злоупотреби, се издава специфичен указ, в който се показват множеството санкции, които грозят всеки, разрешил си да употребява нерегламентирано името „ Рокфор ” за разпространение на своето произвеждане.

През 1925 година известността и търсенето на сиренето Рокфор излизат отвън рамките на Франция. То става първото сирене, получило най-престижния знак - AOC. (Appellation d'Origine Contrôlée – Знак за заявен регион и произход).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР