Франция следи събитията в Габон с най-голямо внимание, каза премиерът

...
Франция следи събитията в Габон с най-голямо внимание, каза премиерът
Коментари Харесай

Международни реакции след ситуацията в Габон

Франция следи събитията в Габон " с най-голямо внимание ", сподели министър председателят Елизабет Борн, откакто офицери от армията в западноафриканската страна оповестиха, че са свалили президента Али Бонго и са анулирали резултатите от предходните избори, съобщи Агенция Франс Прес.


Коментарът на Борн беше първата реакция от Франция, някогашната колониална мощ в Габон, чието въздействие в Африка е подкопано от поредност от скорошни преврати, които смъкнаха другарски държавни управления.

Френската минна група Eramet също разгласи, че е спряла активността си в Габон, откакто армейски офицери там обявиха, че са свалили президента Али Бонго.

Eramet сподели, че " за сигурността на личния състав и сигурността на интервенциите " е " спрял " работа и следи събитията от близко.

Компанията дава работа на 8 000 души в богатата на нефт и минерали западноафриканска страна, а нейното локално дъщерно сдружение добива манганова руда, минерал, употребен в производството на стомана и акумулатори, от мините Moanda, най-големите манганови мини в света.

Китай прикани " всички страни " в Габон да подсигуряват сигурността на президента Али Бонго Ондимба.

„ Призоваваме всички страни в Габон да изхождат от главните ползи на страната и народа, да разрешат разликите посредством разговор и да възстановят естествения ред допустимо най-скоро “, сподели представителят на външното министерство Ван Уенбин.

Уенбин също прикани за „ гарантиране на персоналната сигурност на президента Бонго и поддържане на националния мир и непоклатимост “.

Интернетът в Габон също беше възобновен след 3 дни спиране.

Национално прекъсване на интернет беше наложено от държавното управление на Бонго, защото изборите наближаваха края на събота късно, 26 август, на съображение, че това ще предотврати разпространяването на „ подправени вести “ и допустимо принуждение.

БГНЕС напомня, че група военни оповестиха, че анулират резултатите от изборите и разпускат всички институции, в това число свалянето на определения президент на Габон Али Бонго. Репортери на Агенция Франс Прес оповестиха, че пукотевица може да се чуе по улиците на столицата Либревил.

Организаторите на военния прелом споделиха също, че затварят границите на страната „ до второ разпореждане “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР