Франция, Испания и Португалия планират да участват активно в диверсификацията

...
Франция, Испания и Португалия планират да участват активно в диверсификацията
Коментари Харесай

В Русия виждат западноевропейска коалиция срещу Газпром

Франция, Испания и Португалия възнамеряват да вземат участие интензивно в диверсификацията на енергийни доставки в Европа. Тези страни работят върху опцията за основаване на унифицирана енергийна система, която да обезпечи доставките на газ от Северна Африка. Но освен от това. Амбициозният проект на Испания е да се трансформира в локомотив на диверсификацията, получавайки полутечен природен газ, в това число и от Съединени американски щати, написа съветският вестник " Независимая газета " в собствен разбор, представен от Агенция " Фокус ".

Съгласно написаното в съветската медия, три европейски страни желаят да основат нова унифицирана енергийна система. Франция и Испания наподобяват сигурни в плана, като в края на предходната седмица френският президент Еманюел Макрон съобщи, че преглеждат разновидности за нови взаимни газопроводи. Предполага се, че към тях ще се причисли и Португалия.
Както разгласи Макрон след срещата, отдадена на енергетика в Лисабон, " и трите страни ще работят върху тактика за свързване на газпроводите със страните от Магреб и Африка в по-широк смисъл. Това е значимо и може да обоснове в бъдеще и други свързвания на газопроводи в Европа ".
Новите газови връзки ще оказват помощ за извеждането от употреба на въглищните електроцентрали, разясни френският президент. Но това не е единствената цел на съдействието сред тях. Друга причина за обединяването е, наподобява, намаляването на зависимостта на Европейския съюз от доставките на газ от Русия - посредством увеличение на доставките на полутечен природен газ.
" Португалия, Франция и Испания… акцентират смисъла на втечнения природен газ за диверсификацията на източниците и пътищата на доставки в Европейски Съюз за редуциране на зависимостта и подсилване на енергийната сигурност ", се оповестява в декларацията, призната след договарянията в Лисабон.
В Испания съществуват 8 терминала за полутечен газ, още 1 се намира в Португалия, а общо в Европа има 21. Испания е тази, която желае да играе водеща роля в диверсификацията на газови достави за Европа посредством доставянето на полутечен природен газ по море.
Експерти излагат няколко версии за какво втечненият природен газ става все по-популярен - най-малко що се отнася до политическото говорене. Например, както анализаторът за компанията " Алор " Алексей Антонов отбелязва, през миналата година " Катар е изпратил 77 милиона тона полутечен газ за експорт, Австралия – към 57 милиона тона; и това са единствено първите две страни по размер на пазарно присъединяване в износа, където доставките порастват доста по-бързо от търсенето ".
" Ако европейските политици настояват, че имат потребност от диверсификация на доставките на газ, те наложително приказват за Съединени американски щати. Своя парченце от пазара, да вземем за пример, може да получи и съветската " Новатек ", която към този момент интензивно развива Азия и в близкото бъдеще възнамерява да усили размера на доставки към Европа по море ", смята Антонов.
Според " Независимая газета ", макар че Антонов приканва да не се търсят американски отпечатъци в изказванията на европейците, въпреки всичко има положителни аргументи да се обсъдят вероятностите точно на американските доставки на полутечен природен газ. Към такива догатки подтикват и скорошните събития. През миналата седмица, след срещата сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, двете страни взеха решение да засилят партньорството си в региона на енергетиката. " Европейски Съюз ще построи още терминали за импорт на втеченен природен газ от Съединени американски щати ", съобщи Юнкер. " Съгласихме се да засилим стратегическото съдействие в региона на енергетиката. Европейският съюз желае да внася повече полутечен природен газ от Съединени американски щати и той ще бъде доста, доста огромен покупател ", разгласи Тръмп.
Към момента Съединени американски щати интензивно усилва своето наличие на газовия пазар. По прогноза на Администрацията за енергийна информация на американското министерство на енергетиката, към 2020 година Съединени американски щати ще станат третия по величина експортьор на полутечен природен газ в света.
Както означи в изявление за ТАСС анализаторът към Центъра за енергетика " Сколково " Александър Собко, " в случай че страните се договорят за цена, то на европейския пазар в бъдеще могат да дойдат сред 10 и 30 милиарда кубични метра американски полутечен газ на година, което ще се трансформира в нещо като компромис: Съединени американски щати няма да се мешат в строителството на " Северен поток 2 ", само че ще получат дребен спомагателен пазар за своя полутечен газ. За съпоставяне - през 2017 година " Газпром " е доставил близо 194 милиарда кубични метра газ. Тези размери са несъпоставими “.
Според Собко, при актуалните, релативно високи цени на петрола, американският полутечен газ към този момент може да се конкурира по стойност с съветския, цената на която е вързана към петрола. Но в случай че цените на петрола паднат още веднъж, то след тях съветският газ също ще поевтинее. Собко прецизира: с цел да се конкурират с съветския газ в дълготраен проект, американците би трябвало да лимитират своите планове на стадий рандеман и втечняване с още 10-15 %.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР