Франция днес отбелязва 200-годишнината от смъртта на Наполеон Бонапарт. Президентът

...
Франция днес отбелязва 200-годишнината от смъртта на Наполеон Бонапарт. Президентът
Коментари Харесай

Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон

Франция през днешния ден отбелязва 200-годишнината от гибелта на Наполеон Бонапарт. Президентът Еманюел Макрон взе участие в събитието на фона на разногласията дали годишнината би трябвало да се празнува. 

" Отбелязване " а не " честване " - по този начин Елисейският замък оправдава президентското присъединяване в събитията по случай 2 века от гибелта на Наполеон Бонапарт. 

Макрон е избрал да уважи личността му със слово пред академичната общественост във Френския институт, преди да сервира венец на гроба на императора в Дома на Инвалидите. Полемиката към тази годишнина се вихри както измежду политическата класа, по този начин и в обществените мрежи. 

Политици и правозащитници припомнят, че Наполеон е възстановил робството, анулирано няколко години след Френската гражданска война, той е бил и " женомразец " съгласно министъра на паритета Елизабет Морено. 

Председателят на Националното заседание Ришар Феран обаче припомня, че французите дължат на Наполеон Гражданския кодекс, Префектурата, Сметната палата, Почетния легион, Френската банка, лицеите и матурата и основите на днешната администрация, 

" Събитията са уравновесени ", твърди френското Президентство, до момента в който историци припомнят, че личността не би трябвало да бъде обсъждана извън  подтекста на времето. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР