* Фотоволтаиците ще се монтират без инвестиционен проект* При еднофамилни

...
* Фотоволтаиците ще се монтират без инвестиционен проект* При еднофамилни
Коментари Харесай

По-лесно ще слагаме на солари на покрива. Какво промениха

* Фотоволтаиците ще се инсталират без капиталов план

* При еднофамилни и вилни здания е нужно единствено да уведомим основния проектант на общината и Енергото
-->
Хората ще могат по-лесно да си слагат фотоволтаици на покрива. След като бе готова стратегия за финансиране на семействата с 15 000 лв., с цел да употребяват ток от слънцето, в сряда Народното събрание промени и Закона за устройство на територията. Според промените, гласувани на второ четене, към този момент няма да се изисква капиталов план при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощ на покривите на здания. Така слънчевите системи ще бъдат присъединявани по-бързо към електропреносните мрежи.

Депутатите одобриха предлагането на " Български напредък " монтажът на покривни централи на еднофамилни и вилни здания да става единствено посредством осведомителен режим към основния проектант на съответната община и към електроразпределителното сдружение, откакто инсталацията стартира да действа и е присъединена към електропреносната система.От Българска социалистическа партия предложиха мощността на покривните централи да се вдигне на 29 киловата, само че това бе отхвърлено с аргумента, че по този начин има заплаха от свръхпроизводство и връщане на ток към енергийната система, който семействата няма да съумеят да употребяват. От " Продължаваме промяната " предложиха мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощ, само че не повече от 50 киловата на домакинство, което получи поддръжката на залата. Мотивите са, че с развиване на технологиите семействата ще имат по-голяма консумация.

Решението на Народното събрание за монтаж на солари по покривите беше дълго чакано от жителите, тъй като ще улесни слагането им.При санирането на постройките по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ живеещите в блоковете ще могат да слагат фотоволтаици, като създадената сила ще покрива потребностите им за общите елементи на постройките. Този план се ръководи от Министертвото на районното развиване и благоустройството, като кандидатстването по него беше отворено в края на 2022 година

Отделно има заложени средства по Плана за фотоволтаични централи за жителите и за компаниите по схеми, които се управляват от Министерството на енергетиката.

През последните години себестойността на силата от солари се намали до рекордно ниски равнища. Заради комплицираните процедури обаче от това се възползват в България главно огромни вложители. Така съвсем всички мощности у нас са по полето или по сколонове на планини, а не върху покривите, написа Медиапул.

До края на февруари ще стартира приемането на документи за тези, които желаят да се включат в процедура и да получат финансиране по ПВУ. Експерти обаче предизвестиха, че е допустимо да се изпадне в доста дълга процедура по легализиране и в случай че не се трансформират законите, това може да откаже доста хора от опцията да се възползват от финансирането. 

Енергийна самостоятелност може да бъде реализирана и на публичните здания у нас, сподели Балин Балинов от Грийнпийс България, в предаването „ Бизнес старт ”. Той съобщи, че президентството на Република България е оповестило напълно неотдавна социална поръчка, по която към този момент има определен реализатор, тъй че още в първата половина на идната година ще има лична слънчева централа на покрива си и ще задоволява напълно потребностите си от електрическа сила.

„ За страдание тази система е с ограничаване и няма да може да връща сила в мрежата. Ако потреблението в границите на постройката е по-малка, в сравнение с системата създава, тази сила ще се губи. Това е тъпо, тъй като имаме задоволително положителни образци, в това число от прилежащи страни, по какъв начин публичните здания с изключение на, че задоволяват личните си потребности, с остатъка, който създават върху големите си покриви,  могат да поддържат и енергийно небогати семейства ”, сподели Балинов.

По думите му общините в столицата и в множеството огромни градове разполагат със стотици публични здания, включително са постройките на учебни заведения и на лечебни заведения, които могат да се трансфорат в слънчеви централи,  произвеждащи сила за лични потребности.Още преди близо година стана ясно, че държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновими енергийни източници, с цел да подобрят енергийната си успеваемост и понижат сметките си за електрическа енергия. За задачата ще бъдат обезпечени близо 30 млн. лева, оповестиха тогава от Министерство на регионалното развитие. Пилотният план се финансира от оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 година по инструмента за възобновяване от рецесията с ковид REACT-EU. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР