Фотографът, спечелил световната награда за фотография на Sony 2023, отказа

...
Фотографът, спечелил световната награда за фотография на Sony 2023, отказа
Коментари Харесай

Фотограф отказа престижна награда, защото изображението е създадено от изкуствен интелект

Фотографът, спечелил международната премия за снимка на Sony 2023, отхвърли наградата, разкривайки, че е употребявал AI за основаването на изображението. Борис Елдагсен разгласи, че съзнателно е дал за надпреварата изображение, генерирано от изкуствен интелект, а не действителна фотография, с цел да предизвика полемиката за мястото на новите технологии във фотографията и изкуството.

Базираният в Берлин фотограф завоюва  наградата в категорията Creative на състезанието и бе мощно приветстван гала на 13 април в Лондон.

Наградата се смята за едно от най-престижните оценки във фотографията.

Малко след оповестяването на премията Елдагсен се появи без покана на сцената, с цел да се обърне към публиката. Той сподели, че AI изображенията не са фотоси и затова не би трябвало да се вземат поради в надпревари, предопределени за фототографи.

„ Колко от вас знаеха или подозираха, че е генериран от AI? Нещо в това не е наред, нали? “, добави той. „ Изображенията с изкуствен интелект и фотографията не би трябвало да се конкурират между тях за премия като тази. Те са разнообразни същности. AI не е снимка. Затова няма да приема премията. ”

След това Елдагсен разгласява изказване на уеб страницата си, в което упрекна съдиите на надпреварата, че не са създали разлика сред фотографско изображение и такова, основано от AI.

„ Кандидатствах като нахална маймуна, с цел да схвана дали състезанията са готови за присъединяване на  изображения, генерирани с изкуствен интелект “, написа Елдагсен. " Не са. "
    View this post on Instagram           
A post shared by Photomedia & AI Artist (@boriseldagsen)

Като включи компютърно генерирано изображение в обичаен конкурс за снимка и след това отхвърли да одобри премията, Елдагсен счита, че е „ задвижил дебат “ по отношение на технология, която е подготвена фрапантно да промени метода, по който дефинираме и разбираме фотографските изображения.

Pseudomnesia: The Electrician е основана благодарение на DALL-E 2, генератор на изображения, създаден от OpenAI, основаната в Сан Франциско компания, която също сътвори AI chatbot ChatGPT.
    View this post on Instagram           
A post shared by ProfiFoto (@profifoto.de)

Елдагсен разказва изображението като „ нереален черно-бял портрет на две дами от разнообразни генерации, напомнящ образния език на фамилни портрети от 40-те години на предишния век “.

Организаторите на фотографския конкурс разясниха пред BBC News, че актьорът ги е подвел за това до каква степен в изображението е употребен изкуствен интелект. Нещо повече - те даже упрекнаха Елдагсен в „ тенденциозен опит ” да ги подведе посредством присъединяване в надпреварата под подправен предлог и с желанието да отхвърли премията.

Говорител на Световната фотографска организация (CREO) сподели, че по време на полемики с Елдагсен, преди да бъде разгласен за победител, той е удостоверил, че за творбата е употребявал изкуствен интелект върху фотография. От организацията обявиха още, че „ изобретателната категория на отворения конкурс приветства разнообразни пробни подходи за основаване на изображения, от цианотипи и радиографии до авангардни цифрови практики “. Участието  е позволено в резултат  на  предоставените от създателя гаранции, че фрагментът му дава отговор на критериите за категорията.

 „ Ние осъзнаваме значимостта на тази тематика и нейното влияние върху основаването на имидж през днешния ден. Очакваме с неспокойствие да проучим по-нататък тази тематика посредством нашите разнообразни канали и стратегии и приветстваме диалога към нея. Въпреки че детайлите на AI практиките са уместни в артистичния подтекст на основаването на изображения, Наградите постоянно са били и ще продължат да бъдат платформа за отбрана на високите достижения и умения на фотографи и художници, работещи в тази среда. Освен това чакахме с неспокойствие да се включим в по-задълбочена полемика по тази тематика и приветствахме желанието на Борис за разговор, като подготвихме въпроси към него за нашия уеб страница “, споделят още от Световната фотографска организация.

Елдагсен съобщи пред BBC, че изрично е дал знак на уредниците, че той също е желал да взе участие обществено в " отворена полемика " по тематиката доста по-рано, само че това не е довело до резултат.

Той сподели, че също е предложил премията да бъде дарена на фотофестивал, проведен в Одеса, Украйна.

 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР