Фотографът Айуън Баан показва как хората строят домовете си на

...
Фотографът Айуън Баан показва как хората строят домовете си на
Коментари Харесай

Оригинални домове на неочаквани места

Фотографът Айуън Баан демонстрира по какъв начин хората строят домовете си на невероятни места, развеждайки ни из фамилните жилища на Торе Давид, из град на крайбрежията на Нигерия и в едно населено място в Египет. Възхитителните фотоси ознаменуват умеенето на човечеството да оцелее и да направи дом на всички места.

Торе Давид, Каракас, Венецуела

 ted-talk-iwan-baan-043

В центъра на Каракас, Венецуела се извисява недовършен, зарязан небостъргач. Торе Давид е 45-етажна офис постройка, която е била в строителство до краха на венецуелската стопанска система и гибелта на бизнесмена при започване на 90-те. Преди към осем години, хората почнали да се местят в изоставената кула и да строят домовете си сред колоните на незавършената й фасада. Има единствено един дребен вход към цялата постройка и 3000 поданици влизат и излизат през една-единствена врата. Заедно жителите основали жилищата си и ги проектирали по този начин, че да се усещат повече като вкъщи си, в сравнение с като в незавършена кула. Боядисали стените във фоайето и сложили саксии с цветя, създали баскетболно игрище, магазини и даже фитнес, чийто уреди изобретили от неизползваемите елементи на асансьорите.

 08-confinanzas-0925-1  ted-talk-iwan-baan-034-e1398914945752  ted-talk-iwan-baan-045  ted-talk-iwan-baan-053  ted-talk-iwan-baan-061

Поради неналичието на асансьор, съседите се разбрали по-възрастните от тях да се нанесат на най-ниските етажи, а младите на по-високите.

Макоко, Нигерия

 ted-talk-iwan-baan-066

В Нигерия съществува едно място, наречено Макоко, сиромашки квартал, където към 150 000 индивида живеят на метри разстояние над Лагоската лагуна. Когато погледнете от горната страна наподобява като че ли това е мрежа от водни пътища и канали, свързващи всеки дом.

 ted-talk-iwan-baan-078  ted-talk-iwan-baan-083  ted-talk-iwan-baan-091

От главния док хората се качват на дълги дървени канута, които ги придвижват до техните домове и до магазини, намиращи се отвън скъпата част на града. Животът във водата е приспособен изцяло към този характерен микро свят. Дори канутата са превърнати в магазини, с които продавачите плават от къща до къща, продавайки всичко - от паста за зъби до свежи плодове.

 ted-talk-iwan-baan-099

„ Това, което в началото ме докара в Макоко беше план на моя другар Кунле Адейеми, който неотдавна построи плаващо учебно заведение на три етажа за децата на Макоко. " - споделя Баан.

Забалините в Кайро

 ted-talk-iwan-baan-111

Забалините в Кайро са потомци на фермери, които са мигрирали към горен Египет през 40-те години и през днешния ден оцеляват, събирайки и рециклирайки боклуци от домовете из цяло Кайро. Години наред, забалините живеели в спонтанни селища, местейки се, пробвайки се да заобикалят локалните управляващи, само че в края на 80-те години, отседнали на Мокатамските скали в източния завършек на града.

 ted-talk-iwan-baan-116

Днес тази общественост от към 70 000 души, населява спонтанни многоетажни къщи, в които постоянно живеят няколко генерации.

Докато тези жилища, които те строят за себе си, наподобяват лишени от обмисляне или официална мрежа, всяко семейство се специализира в избрана форма преработване, което значи, че приземният етаж на всеки апартамент е непокътнат за действия, свързани с боклука, а горният етаж е пространство за живеене.

 ted-talk-iwan-baan-134

На равнището на улицата регионът наподобява като цялостен хаос, само че прекрачите ли прага на втория етаж в някои от домовете, ще срещнете с всевъзможни комплицирани интериорни решения и дизайн.

„ Днес виждате огромни планове на жилищни комплекси, които оферират подготвени модели за голяма маса хора. От Китай до Бразилия тези планове се пробват да обезпечат колкото се може повече домове, само че те са напълно общи и не могат да бъдат отговор на самостоятелните потребности на хората.

Бих желал да изтъквам моя източник на ентусиазъм, Зита Коб, основателят на прелестната фонадция Shorefast, намираща се на островите Фого, Нюфаундленд. Тя споделя, че има " злина на тъждественост, която убива човешката наслада " и аз не бих могъл да бъда по-съгласен. "

Айуън Баан

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР