Формирането на ловен и риболовен морал сред членовете на БЛРС

...
Формирането на ловен и риболовен морал сред членовете на БЛРС
Коментари Харесай

За ловната култура и етика

Формирането на ловджийски и рибарски морал измежду членовете на БЛРС допуска на първо място построяването им като същински стопани и бранители на родната природа и нейната дивечова и рибна фауна. И в тази връзка с изключение на всичко друго значимо средство за образование са одобрени знаци и ритуали. Те осмислят и придават церемониалност на лова, укрепват дисциплината и другарството, учат на спортна нравственос. А ловното облекло е съществена съставна част на ритуала.

Отколе се приказва и написа, че на излет би трябвало да се върви единствено със спортно ловно облекло /жилетка, зелен чеп, ловна шапка/. Направените наблюдения демонстрират, че към момента доста ловци по време на лов имат безстопанствен външен тип. Причината е неналичието на ловна просвета, робува се и на остарели навици и разбирания.

Искаме да обърнем внимание и на нещо друго, обвързвано с ловната просвета. Добрият ловджия да вземем за пример в никакъв случай не одира кожата на отстреляното животно на видно място. За много хора, изключително за децата, доста от които се отнасят с голяма обич към всички животни, сходно представление не е прелестно. Но за жалост постоянно се срещат такива „ популяризатори ” на ловните си триумфи.

Защита при гръмотевична стихия

Ако ви настигне гръмотевична стихия, би трябвало да внимавате: обстановката е рискова. Има някои съществени правила за предотвратяването й.

– Необходимо е да застанете надалеч от единични високи дървета и самотни стърчащи скали.

– Не лягайте и не докосвайте земята с ръце.

– Седнете клекнали и прилепете компактно краката си, наведете главата и притискайте коленете в гърдите си.

– Бягайте надалеч от вода.

– Застигне ли ви бурята край водоем, постепенно се отдалечавайте от това място.

– Ако сте в лодка, незабавно се насочете край брега.

– Най-добре е да се подслоните в естествена пещера и то най-малко на три метра от входа й.

– Не стойте до електропроводи, трафопостове, металти огради…

– Шофирате ли кола, би трябвало да спрете и да я паркирате, приберете антената и не напускайте автомобила.

– Вървите ли групово, гледайте да сте на четири-пет метра един от различен.

– Не тичайте и не се допирайте до железни предмети, всички те притеглят светкавиците.

Кинология

Чистопородното отглеждане

Чистопородното отглеждане се употребява за опазване по-нататъшното развиване и рационализиране на най-ценните качества на дадена порода кучета. То може да бъде неродствено и родствено.  При първото се съешават животни, които нямат никакво роднинство между тях. То се употребява доста необятно в развъдната работа и дава положителни резултати. По-сложно е потреблението на родственото отглеждане /или инбридинг/. Съществуват няколко степени на родствено съешаване: кръвно /тясно или кръвосмешение/, близко, умерено и далечно. При кръвното роднинство се съешават полусестра и полубрат, сестра с брат, майка със наследник, щерка с татко, баба и внук, внучка с дядо. При близкото роднинство има връзки на първи братовчеди, при умереното-на втори братовчеди.

За да се откри дали обещано животно е получено  при родствено съешаване или не, би трябвало да се наблюдава неговият генезис. За задачата се употребява родословието му /или както се нарича-педигре/. Когато има родствено съешаване, животните имат общи прадеди. Тогава в родословията се срещат повтарящи се идентични имена. Ако се изучи историята на такива известни ловни породи като пойнтер, британски сетер и частично ирландски сетер, ще се откри, че през някои интервали от тяхното развиване са се ползвали систематични тесни родствени връзки.

Отношение на зависимост

При някои типове риби съществува отношение на зависимост. То е изучено добре при дребната рибка данио малабарикус, която се среща в някои езера на Индия. Съществата от този тип живеят на фамилии, по 10 индивида във всяко едно. Там има непоколебим правилник, за нарушаването на който по-старшите санкционират по-младите с  удари на перките си. Всяко семейство заема в езерото избрана територия и ревниво я охранява от навлизането на други риби.

Вътре в фамилната територия най-хубавият сектор /най-големият и най-безопасният/ се заема от „ предводителя ”.

Участъците на подчинените рибки са по-малки. Разположени са в края и са по-опасни. Старшият по сан може да навлезе в територията на младия, само че противоположното не е разрешено. На някого би могло да се стори, че тази подчиненост е демонстрация на принуждение, че тя тежи на водните същества и те непрекъснато се мъчат да се избавят от нея. В реалност тази обстановка не провокира разпри, а, в противен случай, поддържа мира в групата. Йерархията дефинира ситуацията на всеки член от стадото и той към този момент знае къде му е мястото. Недоволни от този ред на взаимоподчинение няма. А в случай че пък има, те не влизат в пердах, изключително с лидера. Рибите като че ли усещат, че царуващият ред и смирение са от изгода на всички.

От засада

Покрай крайбрежията на Европа от Черно до Баренцово море в придънната зона се среща рибата морски демон. Тя наподобява на голяма, дълга до метър и половина попова лъжичка с необятна зъбата уста. Главата и гърбът му са осеяни с игли, кожата му е покрита с брадавички. Предният лъч на гръбната перка на морския демон се е трансформирала във „ въдичка ”: той е продължен и съставлява дълга и извита пръчка с четчица на върха. Хищникът се заравя на половина в пясъка, спотайва се и мърда четчицата, която извършва ролята на стръв. Щом някоя любопитна рибка я забележи, доплува до нея и се наканва да я глътне. Но морският демон не дреме: той разтваря голямата си уста, всмуква водата, а дружно с нея и дребната наивница.
И доста други риби ловят плячката си от засада. Морската змийоркообразна морена причаква плячката си, притаена в пукнатината на някоя подводна канара или в някоя пещера. Знаменитият калкан лежи на дъното, замаскиран измежду заобикалящата го среда, очакващ дребните рибки. Бодливоопашатият склон също дебне скритом жертвата си. И щуката умее да стои на мястото си, притаена измежду водните растения. И щом някаква рибка мине около нея, прави гръмотевичен скок и жертвата се оказва в устата на зъбатата хищница. Могат да изчакват в засада и костурът, и сомът. Но в откритите водоеми, които не са обрасли с водни растения, щуката и костурът ловят жертвите си, като ги преследват настойчиво.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР