Фондация Македония ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание

...
Фондация Македония ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание
Коментари Харесай

Само 72 души са се определили като българи при преброяването в Северна Македония

Фондация " Македония " ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание и Президента с гледище да се вкарат промени в Закона за българското поданство. " Да се лишава българското поданство от тези лица, които са се заявили с друга етническа принадлежност от българска от Северна Македония, а са получили българско поданство на база етническо съзнание българин. Това е обявление на погрешна информация пред службите, пред органите на България ", сподели за БНР Виктор Стоянов, ръководител на Фондация " Македония ". По думите му България позволява основна неточност през последните 30 години.

" В Северна Македония Република България няма национална стратегия и проведена работа, която да е поредна през годините и със промяната на нашите публични представители там и със промяната на управителните фактори в Министерството на външните работи. Какво значи това. Това значи, че ние не работим проведено с хората в Северна Македония - тези, които се усещат българи, не усещат действителна същинска поддръжка от България. Това е повода доста от тях да се запишат като македонци на настоящето броене. Ние би трябвало да имаме по-организирана и систематична работа с хората там ", добави в предаването " Преди всички " Виктор Стоянов.

В Република Северна Македония стартира броене на популацията. Това ще бъде първото за последните 20 години. " Аз работя с хиляди хора от Сверена Македония всекидневно. Вчера съм провел над 50 диалога, тъй като през вчерашния ден стартира публично преброяването в Северна Македония. Преброени са 91 хиляди 681 души. По моя вътрешна информация като българи са се определили единствено 72 тях. Тук е доста значимо да кажем, че имаме 130 хиляди български жители от Сверена Македония, които са придобили българско поданство на база български генезис и заявено българско съзнание етническо пред нотариус. По-голяма част от тези 130 хиляди души евентуално не живеят в Северна Македония и няма да вземат присъединяване в преброяването – тези, които живеят там, имат законово обвързване да се запишат като българи “

На 5 септември 2021 година Министерството на външните работи написа позиция, която стартира със следното: " Позицията на България по тематиката за спазването на правата на българските жители и жителите с българско съзнание в Република Северна Македония е неведнъж заявявана. Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в предишното и за жалост не престават да се сблъскват и до през днешния ден: репресии, слово на ненавист и неравноправно отнасяне само и единствено поради изложение на българското си съзнание ".

" Изключително правилна позиция. Благодаря на Министерството на външните работи като българин, като български жители за тази съответна позиция. В Република Северна Македония няма малцинства по Конституция. Там има елементи от нации, които сформират македонското общество. Сравняваме с България - в България всички сме българи по Конституция и няма малцинства също, само че няма и елементи от нации. Българският народ е формиран от елементи на българското общество. Тази страна е мултиетническа в подобен смисъл, че обществото е основано от елементи от нации и е срамно и грозно българският народ да не взе участие в състава на македонското общество “, съобщи Виктор Стоянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР