Фирмата е една - Нексо. Разследванията обаче са поне две

...
Фирмата е една - Нексо. Разследванията обаче са поне две
Коментари Харесай

Нищо общо с Америка. Каква е разликата между разследванията срещу Нексо в България и САЩ

Фирмата е една - Нексо. Разследванията обаче са най-малко две - едно в България и едно в Съединените щати. В София споделят, че всичко " идва от Америка ". Дали обаче това е правилно?

Първата разлика сред следствията против Нексо в Съединените щати и България е, че първото към този момент е в предишното. В четвъртък следобяд, която ще заплати 45 милиона $ санкции и няма да предлага повече на американския пазар един от депозитните си артикули.

Българските управляващи евентуално не са знаели накъде върви казусът в Съединени американски щати и към този момент една седмица настояват, че всичко е почнало оттатък океана и те работят взаимно с американските служби.

Разследването против компанията за търговия с крипто активи Нексо " е почнало преди една година в Съединени американски щати ", сподели в неделя зам.-директорът на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров. Думите му пристигнаха два дни, откакто на 13 януари българската прокуратура огласи акция с помощ от " интернационалните сътрудници " против криптокомпанията, учредена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев . Четирима души са с обвинявания за присъединяване в " проведена незаконна група ", споделиха от държавното обвиняване.

Властите в България обвързаха акцията си против компанията за търговия с криптовалута Нексо ( Nexo) с следствието на активността на компанията в Съединени американски щати . Това е постоянно повтаряно и от представители на ГЕРБ, които употребяват случая, с цел да нападат своите политически съперници.

" Всичко стартира от Америка ", е фразата, която депутатите от партията на някогашния министър председател Бойко Борисов употребяват за случая.

" Ощетени американски жители ", сподели депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който също се базира на дейностите в Съединени американски щати.
Съобщението от Комисията за скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати пристигна в четвъртък против петък.
Двете следствия обаче са за разнообразни неща и към този момент няма данни акцията да е " пристигнала от Америка ". Нещо повече - известието от Комисията за скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати пристигна в четвъртък против петък и не проличава да е било предстоящо от българските управляващи.

Ето още разлики.

Прокуратурата в София упреква съответни хора, свързани с криптоплатформата, в престъпни закононарушения . Институциите в Съединени американски щати ревизираха самата компания за предложение на нерегулиран артикул , т.е. следствието не е престъпно.

Разследването в Съединени американски щати стартира в края на септември предходната година. За акцията в България стана известно преди дни, а обвинителите настояват, че работата им тече от година.
Ето какво стана
На 14 януари прокуратурата заяви, че е на четирима души от Нексо. Не назова имена на обвинените, нямаше и конкретика на обвиняванията. Казано беше, че се проверява проведена незаконна група за пране на пари, данъчни измами, компютърни закононарушения и банкова активност без лиценз. По информация на обвинявания са повдигнати на съоснователите на Нексо Коста Кънчев и Антони Тренчев , както и шефовете Траян Николов и Калин Методиев .

Обвиненията бяха оповестени на взаимна конференция на прокуратурата, Държавната организация " Национална сигурност " ( ДАНС ) и Националната следствена работа ( Национална следствена служба ), ден откакто офисите на Нексо в София.

Българската криптоплатформа Нексо отхвърли всички обвинявания и сподели, че ще съди страната. Компанията, която няма комерсиална активност в България, а единствено на непознати пазари, продължава да работи.

Историята с Нексо закупи и следствията в Съединени американски щати бяха включени като мотив в интерес на дейностите на прокуратурата. Депутати от ГЕРБ нападат " Демократична България ", тъй като е получила дарения от чиновници на Нексо. Те дават отговор, че всичко е заявено и няма проблем, тъй като нито едно от обвиняванията против компанията не е потвърдено.

В размяната на репликите съвсем постоянно се загатват Съединените американски щати, откъдето - съгласно прокуратурата - е почнало следствието.

Предстои да разберете по какъв начин тъкмо стоят нещата.
В какво България упреква Нексо
Участие в " проведена незаконна група " за хипотетично пране на пари, банкова активност без лиценз, данъчни и компютърни закононарушения - това са обвиняванията, които българската прокуратура разгласи, че предявява на четиримата души от Нексо. На двама от тях е наложена мярка за неотклонение от по 1 млн. лева, други двама се търсят. Става дума за обвинявания в престъпна активност против съответни лица.

Разследването против Нексо е " почнало преди година в Съединени американски щати ", сподели в неделя зам.-директорът на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров пред Българска национална телевизия.

По думите му в 8 американски щата прокуратурата проверява Нексо повече от година за противозаконни финансови интервенции и машинация на вложители. Тази информация " постъпва при нас, стартират подготвителни дейности благодарение на нашите сътрудници ", сподели Тодоров. Споменатите 8 американски щата към този момент не проверяват Нексо, тъй като са част от огромното съглашение, реализирано сред компанията и Комисията по скъпите бумаги и тържищата във Вашингтон.

Тодоров добави, че в случай че " хипотетично " в някой американски щат се води следствие за финансови закононарушения и машинация на вложители и се откри, че с тези присвоени средства в България, в Близкия Изток или в Югоизточна Азия са купувани недвижими парцели, въздухоплавателни средства, скъпи художествени творби, " това се назовава пране на пари ". Отговорът му пристигна след въпрос дали осъщественото от Нексо в Съединени американски щати е закононарушение или просто нерегламентирана активност.

В петък зам.-главният прокурор и шеф на НСлС​ Борислав Сарафов сподели, че по следствието е работено взаимно с английската организация за битка с престъпността, както и в съдействие със Съединени американски щати и други страни.

Обвиненията към четиримата чиновници на Нексо са за присъединяване в незаконна група, работила от 2018 година до 12 януари на територията на България, Англия, Северна Ирландия и Кайманови острови .

По информация на БНР това са съоснователите на криптоплатформата Коста Кънчев (бивш съсобственик в " Кредисимо " ), Антони Тренчев (бивш народен представител от несъществуващия към този момент Реформаторски блок от партия " Движение България на жителите " ) и Калин Методиев, както Траян Николов , който е продуктов и действен директор​ в kомпанията.
Нексо беше упрекната и в това, че към нея е имало 23 преводи от съветската борса Hydra.
Прокуратурата сподели, че има данни, че през криптоплатформата са минали преводи на името на представител на палестинската терористична организация " Хамас ". Нексо беше упрекната и в това, че към нея е имало 23 преводи от съветската борса Hydra, откакто беше глобена от Съединени американски щати на 5 април 2022 година Трансакции е имало и от иранската борса Nobitex, откакто беше глобена от Организация на обединените нации. Разследването работи и по данни за транзакции с финтех компании.

Фирмата Нексо отхвърли всички обвинявания и сподели, че това е " политически стимулирана акция " на прокуратурата. Зам.-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов ( " Демократична България " ) дефинира пред Нова телевизия случая като " прокурорско-герберска уйдурма ".

Според обвиняването цялата група се е управлявала от България и посредством българското сдружение на Нексо - " Ен Ди Ес ", в което работят към 600 души. Според прокуратурата всички останали сдружения на Нексо са " кухи компании ".

От обвиняването споделиха, че има данни и за манипулиране на пазари на разнообразни криптовалути. Този пазар е нерегулиран.

Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от непознати страни и други дейности, споделиха проверяващите. От прокуратурата оповестиха, че се водят договаряния с една от най-големите интернационалните одиторски компании, на която ще бъде предоставено да извърши повсеместен одит на Нексо.
Какво Съединени американски щати желаеха от Нексо
На 26 октомври предходната година основният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс подаде във Върховния щатски съд против фирмите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Нексо), се вижда от на прокуратурата на щата Ню Йорк.

Други седем американски щатски регулатора на скъпи бумаги съдеха криптоплатформата за това, че не се е записала като брокер или дилър на скъпи бумаги и артикули (към които спадат криптовалутите), както и че е лъгала вложителите, че е лицензирана и записана платформа.

Три месеца по-късно Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати ( US Securities and Exchange Commission ) заяви за реализирано съглашение, съгласно което Нексо ще заплати 22,5 милиона $ санкция на Комисията, а настрана ще заплати още 22,5 милиона $ санкция на регулаторите в обособените щати. Нексо се съгласява да не предлага повече своя депозит Earn Interest Product (EIP) на вложители от Съединени американски щати.

Действията на институциите в Съединени американски щати не са по следствие на престъпни действия на съответни лица, упрекнати в закононарушения. Става дума за санкциониране на самата компания (или обособени сдружения под шапката Нексо) за нерегламентирана активност.

Криптоплатформата дава заеми против поръчителство в крипто, както и приема депозити на клиенти, върху които изплаща лихви - депозитен артикул. Тоест Нексо развива сходна на банкова активност посредством криптовалути, като по този метод заобикаля потребността от банков лиценз.

В Ню Йорк компании, които купуват или продават скъпи бумаги или артикули, в това число платформите за криптовалута като Нексо, би трябвало да се записват в Службата на основния прокурор (OAG), в случай че работят в щата или оферират продуктите си на поданици на Ню Йорк.

Жалбата на Летиша Джеймс пристигна на нерегистрираните платформи за криптокредитиране (включително Нексо) да правят активността си заради несъблюдение на законовите си отговорности, се припомня в известието.

Според американските управляващи Нексо работи в нарушаване на регулациите за финансови принадлежности и скъпи бумаги (New York’s Martin Act and Executive Law) посредством два от продуктите си. Единият е борсата за пазаруване и обмяна на криптовалути ( Nexo Exchange ), другият - депозитният артикул, който разрешава вкарването на криптовалути в сметка и извличането на лихвен приход от тях ( Earn Interest Product ). Финалното съглашение задължава Нексо да не предлага втория артикул на американски клиенти.

Едновременно с Ню Йорк, още седем щата бяха оповестили правни дейности против Нексо. Държавните регулатори на скъпи бумаги на Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт започнаха свои административни дейности против платформата, като подредиха на компанията да спре депозитния си артикул. Споразумението от 19 януари урежда и тези разногласия.

Юридически Нексо не е една компания, става дума за сдружения, регистрирани под разнообразни юрисдикции, които оперират на разнообразни пазари.

В България записаното сдружение е " Ен Ди Ес " , което създава продуктите на криптоплатформата. То е благосъстоятелност на Нексо АГ (Nexo AG), Цуг, Швейцария, което е под шапката на Нексо ЛЛС (Nexo LLC), Делауеър, Съединени американски щати, демонстрират данни, обявени от Комисията по финансов контрол в България.

Групата има компании в Естония, Литва, Каймановите острови. Именно сдруженията, регистрирани на Кайманите, бяха разследвани в Ню Йорк.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР