Финландският премиер Петери Орпо обяви, че страна му затваря всички

...
Финландският премиер Петери Орпо обяви, че страна му затваря всички
Коментари Харесай

Финландия затваря всички гранични пунктове с Русия освен най-северния

Финландският министър председател Петери Орпо разгласи, че страна му затваря всички гранични пунктове с Русия като се изключи един от среднощ в петък. Мярката цели да ограничи непрекъснатия приток на незаконни мигранти, търсещи леговище в скандинавската страна. От началото на месеца повече от 600 души без нужните документи са се пробвали да преминат руско-финландската граница, принуждавайки Финландия да затвори няколко пункта. Хелзинки упрекна Москва в основаването на мигрантски напън, само че съветската страна отхвърли, написа Reuters.

" Днес държавното управление реши да затвори още гранични пунктове ", заяви на конференция министър-председателят Орпо. Търсещите леговище са от разнообразни страни, измежду които Йемен, Афганистан, Кения, Сомалия и Сирия и други, настояват имиграционните управляващи.

Европейската организация за гранична и брегова защита Frontex удостовери желанията си идната седмица да изпрати в допълнение личен състав и екипировка, поискани от Финландия за подсилване на границата с Русия.

По-рано в сряда Естония последва образеца на Финландия и също упрекна Кремъл в " хибридна офанзива ", целяща претоварване на границата, откакто 75 души (предимно от сомалийски и сирийски произход) са пробвали да влязат в страната. Балтийската страна съобщи, че има подготвеност да затвори пропускателните пунктове, в случай че мигрантският поток от Русия продължи да се усилва, както и да се оправи с миналите през незаконни канали.
Реклама

Финландската гранична полиция заяви в сряда, че незаконните прекосявания не престават, макар наложените до момента ограничавания, а мигрантският поток е достигнал даже до отдалечените северни пунктове Вартиус и Сала. Към момента те са единствените, места които към момента одобряват молби за леговище.

Скандинавската страна твърди също, че Русия позволява на мигрантите да минават границата пешком - деяние, което по принцип е неразрешено и от двете страни, заради извънредно ниските температури и неподходящи условия.
Реклама За да приключи мигрантския поток, Финландия ще затвори три от четирите оставащи пункта от среднощ в петък. Отворен ще остане единствено най-северният - Рая-Йоосепи, който е мъчнопроходим. По думите на премиера Орпо държавното управление ще се стреми да измененията законодателството, което го стопира да затвори напълно границата.
В понеделник по време на държавно посещаване в Полша финландският президент Саули Ниинисто дефинира експортирането на незаконни мигранти като " невероятно " и прикани за изродяване на обща тактика против мигрантския поток към шенгенската зона.

Кремъл заяви, че е изпратил протестна нота против решението на Финландия за затваряне на пунктовете и назова политиката им " противоруска ".

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР