Финландия може да стане първата страна в Европейския съюз, която

...
Финландия може да стане първата страна в Европейския съюз, която
Коментари Харесай

Финландия ще тества дигитални паспорти за пътувания в Европейския съюз

Финландия може да стане първата страна в Европейския съюз, която тества мобилно приложение с цифрови паспорти за пътешестване.

Според материал на финландския вестник Helsingin Sanomat, представен от Euronews, Европейската комисия се е обърнала към финландското държавно управление в края на предходната година с въпрос дали страната желае да взе участие в пилотния план.

"В момента приготвяме заявление за финансиране до Комисията. Заявлението се подава до края на август. След това ще бъде решено дали планът ще бъде осъществен или не “, изясни инспектора от финландската гранична защита Мико Вайсанен.

Еврокомисията предизвиква някои държави-членки да тестват цифрови документи за пътешестване. С информацията, събрана от тези проби, в бъдеще може да се вкара опция за секване на граници единствено с приложение за мобилен телефон в целия Европейски съюз.

Въпреки че към момента не е несъмнено дали тестванията във Финландия ще продължат, цифровата документи може първо да бъде тествана при полетите до Хърватия. Някои пасажери ще бъдат помолени непринудено да изтеглят приложението на телефоните си. След това те ще могат да изпратят своите документи на граничните управляващи, преди да пътуват.

„ Информацията се ревизира авансово и се изтрива след пътуването “, изяснява Вайсанен.

Първите доброволци евентуално ще бъдат пътуващи сред Финландия и Хърватия, като действителните проби ще стартират най-рано напролет на 2023 година

Засега пасажерите, участващи в тестването, ще би трябвало да носят и физическите си хартиени паспорти, когато минават през инспекции от гранични сътрудници.

Но в дълготраен проект задачата е хората да не носят никаква документи с изключение на телефоните си. Пътуващите ще бъдат разпознати със фотография, когато се качват на аероплан или минават инспекция за сигурност.

Дигиталните документи за пътешестване имат капацитет да създадат прекосяването през границата доста по-гладко и бързо. Намаляването на продължителността на всяка обособена инспекция, даже с малко, може да спести време на пасажерите.

През 2021 година Украйна стана първата страна в света, която даде същия юридически статут на цифровите паспорти като на физическите.

С помощта на телефонното приложение Dila, управлявано от Министерството на цифровата промяна на Украйна, потребителите могат да видят електронни версии на своите документи. Те могат също по този начин да генерират QR кодове, които имат същата правна мощ като паспорта.

Украинците могат да употребяват цифровите си паспорти в редица обстановки, като потвърждаване на самоличността им в пощата, на възрастта им или при разкриване на банкова сметка в продължение на няколко години. Миналата година те бяха приети и при пътешестване в страната със аероплан или трен.

Полша и Южна Корея също употребяват цифрова документи и скоро може да стартират спомагателни пилотни планове в Обединеното кралство и Съединени американски щати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР