Финансовият поток, който беше насочен към най-рисковите компании в света

...
Финансовият поток, който беше насочен към най-рисковите компании в света
Коментари Харесай

$1,5 трилиона корпоративно финансиране са в риск заради агресивните лихви

Финансовият поток, който беше ориентиран към най-рисковите компании в света и се трансформира в пазар за 1,5 трилиона $ в годините на ниски лихвени проценти, стартира да пресъхва.

Причината за това е агресивното повишение на лихвените проценти, което води до по-строги условия за заеми и слага играчите на пазара в перманентна неустановеност, написа в разбор по тематиката Reuters.

Темпът на издаване на по този начин наречените обезпечени отговорности по заеми (CLO), които сплотяват заеми на най-слабите предприятия и ги преформатират като облигации, се забавя.

През 2021 година, годината на мощни парични тласъци след пандемията, мениджърите на активи в сегмента емитираха CLO на стойност над половин трилион $.

През първата половина на тази година са стартирани или рефинансирани облигации на стойност към 69 милиарда $, което е с 41% по-малко спрямо този интервал на 2022 година, сочат данни на JP Morgan.


Този тип принадлежности са известни измежду хедж фондовете, застрахователите и мениджърите на активи, когато разноските по заемите са ниски, а вложителите търсят рентабилност. Те съставляват до 60% от търсенето на необслужвани заеми с рейтинг B или по-нисък, съгласно S&P Global Ratings.

Пазарът обаче се сви тъкмо в миг, когато фирмите, чийто дълг се смята за спекулативна инвестиция, са изправени пред големи потребности от рефинансиране през идващите години.

Най-рязкото повишаване на международните лихвени проценти от десетилетия насам, предстоящата световна криза и по-малкият брой нови CLO, които да поддържат така наречен " junk " кредитополучатели, евентуално основават отровен коктейл от корпоративни проблеми.

" Все още няма огромни кредитни загуби, само че упованията са, че процентът на банкрутите ще се увеличи ", счита Роб Шрекгаст, шеф в KopenTech, електронна платформа за търговия и разбор на CLO. Според KopenTech, CLO са се трансформирали в пазар на стойност към 1,5 трилиона $.

В вероятност търсенето на облигации, издадени от тези принадлежности, " ще намалее доста " с капацитет за по-високи равнища на несъблюдение, отбелязва Неха Кхода, кредитен пълководец на Bank of America.

Макар и в този момент да са на ниско равнище, неизпълнението на дълговите отговорности се усилва.

Преструктурирането на френския търговец на дребно Casino и банкрутът на американския търговец на дребно Bed Bath & Beyond разкриват пукнатини в бизнес моделите, които преди този момент бяха изолирани от ниските лихвени проценти, считат анализатори.

Според оценките на S&P Global до март 2024 година една от 25 американски и съвсем една от 25 европейски компании ще изпадне в несъстоятелност. Това ще бъде постепенно прегаряне в среда на възходящи усложнения, изяснява Марта Стоянова, шеф " Финансиране с ливъридж " в S&P, за кредитополучателите с рейтинг " junk ".

Според нея риск от утежняване ще бъде неналичието на финансиране на налично равнище за кредитополучателите със слаби парични потоци, чиито съществуващи заеми следва да бъдат рефинансирани.

Дружествата със слаби парични потоци към този момент заплащат най-високия междинен лихвен % по задължения с плаващ лихвен % от 13 години насам, добавя S&P.

Американските компании със умозрителен кредитен рейтинг, които преобладават в световните пулове от CLO заеми, би трябвало да рефинансират задължения за към 354 милиарда $ до края на 2024 година, а по-късно за още 813 милиарда $ през 2025-2026 година, пресмята S&P.

Пазарът на CLO се забавя, тъй като вложителите желаят по-високи заплащания като отплата за риска от разпределяне на заеми на по-слаби кредитополучатели.

" Сега имате по-голям риск и желаете да получите отплата за него ", изяснява Ейза Тиън, портфолио управител в профилирания управител на активи с закрепена рентабилност TwentyFour.

При образуването на CLO мениджърите на тези принадлежности употребяват заемите като поръчителство за облигации с друга цена и друга степен на сигурност.

Инвеститорите в траншовете, считани за най-сигурни, получават най-ниска възвръщаемост, до момента в който тези в най-рисковата част от капитала получават непотребните парични потоци, откакто на другите вложители бъдат изплатени суми.

Сега мениджърите на фондове, които купуват траншовете с най-голям рейтинг, изискват по-висока рентабилност. Това свива възвръщаемостта на личния капитал, а без вложители в личен капитал CLO не могат да бъдат основани.

S&P пресмята, че до момента в който преди 2022 година вложителите в личен капитал на CLO са можели да получат 15% годишна възвръщаемост, покупко-продажбите, оценени в този момент, биха предложили към 7%.

" Вече не можете да съставите нов портфейл ", споделя Лейла Колморген, ръководещ шеф и експерт по CLO в PineBridge Investments. Тя обаче към момента намира положителни благоприятни условия в траншовете на CLO с висок рейтинг, продавани на вторичния пазар.

CLO имат интервал на реинвестиране до 5 години, след което не могат да купуват нови заеми. По данни на BoFA 38% от съществуващите CLO ще доближат този период до края на 2023 година

Това е още един източник на стесняване на търсенето на необслужван дълг и фактор, който BofA дефинира като " червен байрак за емитентите с краткосрочни падежи ".

Колморген от PineBridge предвижда, че предстоят несигурни времена за високорискови кредитополучатели.

" Повишаването на лихвените проценти ще окаже въздействие върху фирмите и техните салда, просто въпросът е по кое време това ще се случи. ", добавя специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР