Финансовият министър: ЕК ни поздрави за най-добрата емисия на дълг

...
Финансовият министър: ЕК ни поздрави за най-добрата емисия на дълг
Коментари Харесай

30-годишният заем - най-евтин в ЕС

Финансовият министър: Европейска комисия ни поздрави за най-хубавата емисия на дълг през 2020 година Кирил Ананиев затвори устата на Нинова с числа
България е с най-евтиния 30-годишен заем в Европейски Съюз. Затова и Европейската комисия ни поздрави за най-хубавата емисия на дълг през 2020 година, заяви финансовият министър Кирил Ананиев.

Веднага, откакто организирах емисията в сряда, ми се обади цялото управление на Европейската комисия (ЕК) и всички министри на финансите от Европейска комисия, които ме поздравиха за постигнатия най-хубав резултат през 2020 година, сподели Ананиев по отношение на новоизтегления външен заем, първият за България от 2016 година насам в отговор на депутатски въпрос през днешния ден в Народно събрание.

По време на парламентарния надзор соцлидерката Корнелия Нинова скочи против изтегления преди дни външен дълг за близо 5 милиарда лева Според нея изказванията на държавното управление, че цената на новата емисия облигации е ниска, са несъответстващи. Тя сложи под въпрос и потребността от изтегляне на нов заем.

“Защо трябваше да се емитира дълг на интернационалния пазар? Специалисти споделят, че доста по-полезно за българската стопанска система е такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар ”, сподели Нинова.

“Защо ни би трябвало подобен дълг, откакто промотират 9 милиарда лева запаси? ”, попита и индивидът на Нинова Румен Гечев, който бе стопански вицепремиер в държавното управление на Жан Виденов, което вкара България в хиперинфлация и най-голямата икономическа рецесия в новата ни история.

Ананиев обаче се отбрани и опонира на Нинова като й подсети, че не е добре готова по тематиката. Той разясни, че от началото на 2020 година има 27 излъчвания, направени от страни членки на Европейски съюз (ЕС), като множеството от тях са и членки на Еврозоната.

“Нашата емисия е с най-ниска рента – 0.375%, лихвите на другите страни се движат сред 1 и 3.25% ”, сподели Ананиев. Румъния е с 3.25%, Унгария с 2.60-70%. От 4-те страни, изтеглили дълг за 30 години, ние сме първи с 1.37% рента, до момента в който другите се движат с 2.5-3.4% рента. От тези 4 страни, три са членки на Еврозоната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР