Финансовият министър Асен Василев блокира проекта на бюджет на Националната

...
Финансовият министър Асен Василев блокира проекта на бюджет на Националната
Коментари Харесай

Финансовият министър блокира актуализацията на бюджет на здравната каса

Финансовият министър Асен Василев блокира плана на бюджет на Националната здравноосигурителна каса(НЗОК), препоръчан от шефа ѝ Петко Салчев. Във финансовия проект на НЗОК се оказва, че липсват 14 млн. лева за администрирането на ваксини, а в това време са включени други 3 млн. лева за администриране на заплащания за хора с увреждания, които не би трябвало да се залагат. Това стана ясно в понеделник по време на изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Проблемните разноски

" В този бюджет липсват 14 милиона лв. за администрирането на ваксини. Допълнителните 3 милиона лв., които са за спомагателна администрация, съгласно нас не би трябвало да бъдат включени в бюджета по две аргументи – първо, това не е ново условие, което се е появило от небето, а е трябвало да бъде планувано в истинския бюджет на касата. И второ, тази активност най-вероятно ще отпадне от Здравноосигурителната каса и ще остане там, където се управлява сега – с бюджета за догодина”, съобщи той.

Спорът за въпросните 3 млн. лева се поражда, тъй като в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година, бе написано, че НЗОК заплаща средствата за предоставените на хората с увреждания уреди, медицински произведения или за техния ремонт. Плащанията се правят посредством Агенцията за обществено подкрепяне, на която НЗОК превежда нужните средства.

Именно за администрирането на заплащанията към АСП в претекстовете си НЗОК споделя, че това е нов “увеличен размер дейности” и е належащо да се образува “нов административен потенциал в НЗОК”. За задачата за 5 месечния интервал от август до декември 2021 година са нужни упоменатите 3 млн. лева, В елементи, средствата включват хонорари за заплати в размер на 2 255 800 лева и осигурителни вноски за сметка на работодателя в размер на 744 400 лева Финансовият министър не приема прибавянето на тези 3 млн. лева, тъй като е трябвало да бъде заложен още в сегашния бюджет и тъй като от думите му излиза наяве, че АСП ще стартира да заплаща без трансфер преди този момент на средствата от НЗОК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР