Финансовите регулатори по света все повече заострят вниманието си по

...
Финансовите регулатори по света все повече заострят вниманието си по
Коментари Харесай

Финансовите регулатори затягат контрола върху "зеления PR"

Финансовите регулатори по света от ден на ден заострят вниманието си във връзка с " подправеното позеленяване " в областта на вложенията. Растящият размер средства, обещани за справяне с климатичните промени, кара управляващите да дефинират стандарти, с които да подсигуряват, че банките, застрахователите и мениджърите на активи ясно оповестяват екологичните характерности на предлаганите от тях вложения и не употребяват подвеждащи изказвания.

Миналата седмица британският регулатор Financial Conduct Authority (FCA) излезе с предложение капиталовите фондове, обозначаващи се като устойчиви, да предават на наличен за потребителите език главната информация, както и по-подробни сведения за институционалните вложители. Регулаторът също по този начин ще упорства мениджърите на активи да дават повече данни за това по какъв начин екологичните, обществените и управническите фактори (ESG) са включени в техните капиталови процеси. Проектът е на стадий на разискване и следва да бъде признат, оповестява Financial Times.
Кой следи за " подправеното позеленяване "
Подобни условия към този момент бяха наложени от Европейски Съюз през март посредством Регламента за обявяване на устойчивите финанси. Финансовият регулатор на Швейцария по-рано този месец също вкара насоки, с които да зашити фондовите вложители от " подправено позеленяване ".

Приобщаването на управляващите на Европейски Съюз, Англия и Швейцария към напъните за ограничение на " зеления PR " е с помощта на Международната организация на комисиите по скъпи бумаги (IOSCO), която открива световен стандарт в търговията с скъпи бумаги и координира политиките сред националните регулатори.

Зеленият PR рискува да унищожи доверието във финансирането, ориентирано против климатичните промени, сподели Ерик Теден, началник на шведския орган за финансов контрол и ръководител на работната група на IOSCO за устойчиви финанси. Справянето с подправеното позеленяване би трябвало да е приоритет за регулаторите, защото те имат за цел да пазят вложителите и да подсигуряват стабилността на финансовите пазари.

Въпреки това към този момент единствено дребна част от членовете на IOSCO от общо 130 юрисдикции са въвели характерни правила във връзка с устойчивите вложения. Организацията упорства за по-категорични дейности от страна на националните регулатори, като крайното решение остава тяхно.

В Съединени американски щати казусът е комплициран от политизирането на дебата за рисковете от климатичните промени. Експерти настояват, че Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) може да срещне правни спънки даже за въвеждането на съществени насоки. Въпреки това ръководителят на регулатора Гари Генслър е изразявал поддръжката си за сходни ограничения, които да подсигуряват, че вложителите могат да създадат осведомен избор.

Финансовите регулатори, наподобява, фактически наблюдават деликатно бранша. През август стана ясно, че немски и американски регулатори са почнали следствие против мениджъра на активи DWS заради обвинявания за " подправено позеленяване ", идващи от някогашния световен управител по устойчивото развиване на компанията.
Зелените вложения не престават да порастват
Въпреки множеството регулации зелените вложения порастват със стотици милиарди долари. Входящите финансови потоци към устойчиви фондове са достигнали 477.4 милиарда $ за месеците до септември тази година, спрямо 366.6 милиарда $ за цялата 2020 година, сочат данни на Morningstar. Притоците в устойчиви фондове в Европа съставляват 81.6% от досегашния растеж, до момента в който Съединени американски щати са съдействали с 11.8%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Ритейл 3 Коронавирус 1 Икономика 2 Коронавирус 3 Седмицата 1 Седмицата 2 Политика 3 Градове
Съществуват мощни бизнес тласъци мениджърите на активи да се показват за все " по-зелени ", само че в случай че употребяват подвеждащи изказвания, налагането на регулации става нужен инструмент, счита Грант Винго, началник на Комисията по скъпите бумаги на Онтарио.

Финансовите регулатори по света от ден на ден заострят вниманието си във връзка с " подправеното позеленяване " в областта на вложенията. Растящият размер средства, обещани за справяне с климатичните промени, кара управляващите да дефинират стандарти, с които да подсигуряват, че банките, застрахователите и мениджърите на активи ясно оповестяват екологичните характерности на предлаганите от тях вложения и не употребяват подвеждащи изказвания.Миналата седмица британският регулатор Financial Conduct Authority (FCA) излезе с предложение капиталовите фондове, обозначаващи се като устойчиви, да предават на наличен за потребителите език главната информация, както и по-подробни сведения за институционалните вложители. Регулаторът също по този начин ще упорства мениджърите на активи да дават повече данни за това по какъв начин екологичните, обществените и управническите фактори (ESG) са включени в техните капиталови процеси. Проектът е на стадий на разискване и следва да бъде признат, оповестява Financial Times.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР