Финансовите предизвикателства пред Италия вероятно ще останат без категорично решение

...
Финансовите предизвикателства пред Италия вероятно ще останат без категорично решение
Коментари Харесай

Пет предизвикателства за икономиката на Мелони през 2024 г.

Финансовите провокации пред Италия евентуално ще останат без изрично решение и през новата година.

Страната се нуждае от спомагателна работна мощ за съвсем всички браншове на стопанската система, само че стремежът за увеличение на чиновниците от чужбина евентуално ще бъде възпрепятстван поради все по-нарастващото въздействие на крайната десница и държавното управление на Джорджа Мелони, отбелязва в разбор по тематиката Euronews.

Забавяне в растежа на Брутният вътрешен продукт

В последната си прогноза Италианската централна банка прави оценка, че брутният вътрешен артикул (БВП) ще се забави в допълнение през 2024 година - до 0,6% от 0,7% през 2023 година

Инфлацията, която въздейства директно и доста върху потребителите, се е смекчила малко, само че се чака още веднъж да нарасне до над 2%.

Базисната инфлация, която изключва силата и храните, към момента възлиза на 3,1 %, съгласно данните, оповестени през декември.

Мерките, въведени за ограничение на въздействието на възходящите цени на силата - като да вземем за пример 22% ставка на Данък добавена стойност върху газа се анулират, което води до нов инфлационен скок.

Инвестициите, изключително в строителния бранш, внезапно понижиха през 2023 година, а съгласно GlobalData тази година ще има спомагателен спад от 8,6%, в композиция с намаляването на заетостта и разрешителните за градеж.

Анализаторите от Fitch Solutions предвиждат закъснение на потребителските разноски и вложенията по отношение на предходните две години. Очаква се растежът на Брутният вътрешен продукт през 2024 година да се забави до 0,3%, което е под прогнозата от 0,8%.

Неблагоприятен пазар на труда

Fitch Solutions счита, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще резервира лихвения % на равнище 4% до октомври, което може да се отрази неподходящо на бизнес/производствената интензивност.

Важно е да се означи, че 75,1% от заемите, изтеглени през 2023 година от семействата и предприятията, са така наречен заеми с плаващ лихвен %, при които равнището на изплащаната рента по е изменчиво, а не закрепено.

Това значи, че в случай че лихвените проценти се покачат, тези, които имат заеми с плаващ лихвен %, ще би трябвало да връщат повече лихви по тях. Повишената цена на заемите за бизнеса и физическите лица значи, че и двете групи евентуално ще имат по-малко пари за харчене.

Друго допустимо влияние може да бъде върху пазара на труда. Рейтинговата организация чака безработицата да доближи 8,5% до края на 2024 година по отношение на 7,6% през второто тримесечие на 2023 година

Повече напън върху потребителите

Спадащите равнища на претовареност и забавящият се растеж на заплатите се чака да окажат спомагателен напън върху потребителите и техните разноски.

Например, в случай че погледнем лихвения % по ипотечните заеми през август 2023 година, той възлиза на 4,3% по отношение на предходните 3%.

Това неизбежно оказва неподходящо влияние върху разполагаемия приход на потребителите.

Климат

Климатичните промени стартират да се усещат все по-силно в страната, изключително след пагубните наводнения от 2023 година

Ако наклонността се резервира и през 2024 година, това може да докара страната до поредност рискови метеорологични феномени, които ще се окажат рискови за нейния социално-икономически пейзаж.

Като се има поради, че втората година на Ел Ниньо нормално е по-топла от първата, 2024 година може да донесе климатични провокации за Италия в главните браншове на опазването на здравето, енергетиката и храните.

Лидерството на Г-7

Годината стартира с поемането на председателството на Г-7 от Италия.

Това може да се окаже едно от главните провокации, защото предаването на щафетата от Япония става в основен миг.

При продължаващите национални провокации, като бавния напредък на Брутният вътрешен продукт, имиграционната рецесия и мекия пазар на труда, световният сюжет наподобява тъмен.

Войната сред Русия и Украйна продължава, а рецесията сред Израел и Газа се изостря още повече от опълчването в Червено море.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР