Финансовите пазари почти не се стреснаха, когато агенция Fitch отне

...
Финансовите пазари почти не се стреснаха, когато агенция Fitch отне
Коментари Харесай

Кредитният рейтинг на САЩ като „червена лампа“ за правителствените дългове

Финансовите пазари съвсем не се стреснаха, когато организация Fitch лиши най-високия кредитен рейтинг на Съединени американски щати, само че това подсети за по-дългосрочните структурни опасности, които вложителите в държавни облигации към момента не са осъзнали, предизвестява в собствен разбор Reuters и добавя:

„ След понижаването на рейтинга на 1 август непосредственият акцент беше подложен върху ръководството на Съединени американски щати, само че от Fitch Ratings също по този начин означиха по-високите лихви, които усилват разноските за обслужване на дълга, застаряващото население и възходящите разноски за опазване на здравето, което е отражение на провокациите, присъстващи и в международен мащаб “.

Дейвид Катимбо-Мугвания, началник на отдела за закрепена рентабилност в EdenTree Investment Management, вложител на стойност 4,71 милиарда $, декларира, че с подчертаването на нарасналите равнища на дълга в миг, когато лихвените проценти евентуално ще останат високи, устойчивостта му още веднъж е във фокуса на вниманието.

" Мисля, че това в действителност демонстрира, че смяната е по-скоро смяна на режима, в сравнение с циклична смяна ", счита Катимбо-Мугвания.

Натискът, с който вложителите вероятно ще се сблъскат, включва застаряващото население, изменението на климата и геополитическото напрежение.

Подобни опасности карат някои вложители, измежду които и мениджърът на хедж фонд Бил Акман, да залагат на повишението на разноските по дълготрайните заеми. Въпреки това доста вложители настояват, че факторите, които играят роля, са прекомерно комплицирани, а тяхното влияние е прекомерно далечно, с цел да повлияе на капиталовите им решения.

" Рейтинговите организации не ги преглеждат по систематичен метод. А вложителите - още по-малко ", споделя Мориц Крамер, някогашен началник на отдела за държавни рейтинги в S&P Global, в този момент основен икономист в немския заемодател LBBW.

Предупредителни сигнали

Все отново не липсват проучвания, които бият паника. Без редуциране на разноските, свързани със застаряването на популацията, медианният чист държавен дълг ще нарасне до 101% от брутния вътрешен артикул в развитите и 156% в разрастващите се стопански системи до 2060 година, се споделя в изследване на S&P Global Ratings от тази година, представено от осведомителната организация.

S&P декларира, че догатката, че държавните управления ще дадат приоритет на обслужването на дълга пред обещанията за разноски, рядко е било проверявано при толкоз високи равнища на дълга.

Агенцията чака политически стъпки, които ще създадат разноските, свързани със застаряването на популацията, по-управляеми. Ако те не бъдат подхванати, кредитоспособността ще се утежни и половината от държавните управления, които тя прави оценка, ще имат индикатори, свързани с кредитни рейтинги " junk ", само че даже държавните управления с най-голям рейтинг сега ще изгубят този си статут.

За Европейския съюз и еврозоната, където обществените пенсии и опазването на здравето играят съществена роля, Европейската комисия и Европейската централна банка също показват разноските, свързани със застаряването на популацията, като главен риск за устойчивостта на дълга.

Япония е една от огромните стопански системи, в която разноските за финансиране остават ниски, макар че дългът ѝ надвишава 260% от Брутният вътрешен продукт и има едно от най-възрастните популации в света. Но това е резултат от високата степен на вътрешна благосъстоятелност върху държавния дълг и от извънредно разхлабената парична политика - сложна задача при по-висока инфлация.

В региона на околната среда изследване от предходната седмица демонстрира, че неуспехът в ограничението на въглеродните излъчвания ще усили разноските за обслужване на дълга на 59 страни през идващото десетилетие, напомня още Reuters и цитира Гаел Фишан, началник на отдела за закрепен приход в швейцарската частна банка Syz Group:

" Тези дълготрайни опасности може да нямат добре открит исторически казус, заради което разчитането само на исторически данни за оценка на риска е предизвикателство “.

Засега, макар най-рязкото нарастване на разноските по заемите от десетилетия насам, вложителите към момента виждат дребен риск в притежаването на дълготрайни държавни задължения.

По оценки на Фед на Ню Йорк дълготрайните американски съкровищни облигации към момента носят по-ниска рентабилност от преобръщането на краткосрочния дълг - завещание от изкупуването на държавни облигации от централните банки. Въпреки това, защото централните банки в този момент изплащат този дълг, а потребностите на държавните управления от финансиране нарастват, това би трябвало да се промени, споделят вложителите.

Неотдавнашното повишаване на доходността на дълготрайните облигации в отговор на повишените потребности от заеми в Съединени американски щати е образец за това.

" С повишаването на предлагането на дълготрайни съкровищни облигации вложителите могат да изискат по-високи срочни награди, с цел да компенсират спомагателния риск от притежаването на облигации с по-дълъг матуритет ", споделя Фичан.

Креймър, някогашен чиновник на S&P, прибавя, че е " голословно " по-краткосрочният и по-дългосрочният държавен дълг да имат идентичен рейтинг.

Фокус върху политиките

По-големият фокус върху дълготрайните опасности следва да докара до деликатно разглеждане на държавните политики.

Политиката " ще има по-голямо значение, изключително във връзка с фискалната страна на нещата, за това по какъв начин държавните управления реагират на другите обещания към гласоподавателите и какво се пробват да реализират ", споделя Кшитидж Синха, управител на фонд в Canada Life Asset Management.

От решаващо значение ще бъде дали държавните управления ще съумеят да понижат равнищата на относителния дълг посредством стимулиране на икономическия напредък, а тук изменението на климата е по едно и също време предизвикателство и опция.

" Преходът към зелена стопанска система ще изисква много вложения, което ще усили още повече общите равнища на дълга, само че в последна сметка страните ще завоюват от това ", счита Мартин Ленц, старши портфолио управител в Union Investment, който ръководи 424 милиарда евро.

Въпреки това, защото по-високият дълг е икономическа действителност, малко държавни управления са останали с стремежи рейтинг ААА.

" Може ли да има свят без страни с рейтинг ААА? Да, мисля, че може да има. Видяхме, че това се случва в корпоративната сфера да вземем за пример ", споделя Креймър от LBBW, добавяйки, че от десетките американски компании с рейтинг ААА през 80-те години на предишния век са останали единствено две.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР