Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха съгласие за налагане

...
Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха съгласие за налагане
Коментари Харесай

България сред страните с най-нисък корпоративен данък в света

Финансовите министри на страните от Г-7 реализираха единодушие за налагане на най-малък световен размер на корпоративния налог. Предвижда се ставката да не бъде по-ниска от 15%. Дългоочакваното решение бе взето на среща извършена в края на предходната седмица, като това е решителна стъпка към възможното разпространяване на новата данъчна скица по света.

Ако сходен метод, рано или късно, бъде общопризнат на по-широко интернационално равнище, то новият най-малък налог може да засегне и България. Това е по този начин, тъй като страната ни попада измежду юрисдикциите с най-ниски данъци за бизнеса в света, сочат данни, оповестени от CNBC.

С корпоративен налог от 10%, България се подрежда измежду страните, които имат най-ниска ставка за облагане на облагите на бизнеса, сочи статистика на база данните на Организацията за икономическо съдействие и възобновяване, KPMG и Tax Foundation, настоящи към края на 2020 година. По света има към 15 страни, които не ползват общо предписание за корпоративен налог. Това са офшорни зони, като Бермуда, Каймановите острови, Британски Вирджински острови и впрочем.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Финансовите министри на страните от Г-7 реализираха споразуме...

България попада в идната група страни, които ползват корпоративен налог в размер под 13%. Компания ни вършат страни като Лихтенщайн, Ирландия, Кипър, Молдова, Макао, Република Косово, Република Северна Македония, Гибралтар, Киргизстан, Катар, Парагвай и други С налози под равнището от 10% изпъкват Черна Гора, Унгария, Туркменистан, Узбекистан и Барбадос.



Страните с най-нисък корпоративен налог в света (без тези с нулева ставка)

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Европейската комисия одобри проект за обединен режим за данъчно облагане на бизнеса в страните членки. Пла...

Решението на финансовите министри на страните от Г-7 отразява упоритостта на Съединени американски щати да наложи най-малък корпоративен налог по света. Целта е секване на практиките на огромните интернационалните компании, които заобикалят заплащането на данъци, като пренасочват облагите си към свои сдружения, регистрирани в страни с невисок или съвсем фиктивен корпоративен налог. Освен това да се откажат от тях, замествайки ги с минималната световна ставка. Причината е, че тези данъци са ориентирани съответно против щатските софтуерни колоси, като Фейсбук, Гугъл и Amazon.



Размерът на корпоративния налог по света

Дълги години България изтъкваше преимуществата си като капиталова дестинация точно посредством ниския си корпоративен налог в размер от 10%. Европейският съюз също дава сигнали за унифицирана данъчна система, което значи, че под някаква форма световният налог може да бъде прибавен и на равнище Европейски Съюз. Така, в случай че новата система бъде публикувана измежду най-развитите стопански системи в света, то България може да изгуби това преимущество.

От другата страна на монетата са страните с високи корпоративни данъци. С най-голям налог за бизнеса в света е Коморски острови – цели 50% за компании надвишаващи избран предел в оборота. С налози в диапазона 50% - 33% попадат страни като Пуерто Рико, Суринам, Замбия, Судан, Малта, Кирибати и впрочем. Франция е на дъното с налог в размер на 33.3% за компании с данъчна основа над 75 000 евро.

Очаква се новата данъчна скица да усили налозите, които фирмите заплащат с сред 50 и 80 мрлд. $, по данни на Reuters.

През идващия месец страните от Г-7 би трябвало да предадат концепцията на страните от Г-20. Страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз също дават сигнали, че ще поддържат обединен налог за бизнеса. Налагането на сходна скица може и да не се окаже лесна работа, защото има страни по света, които няма да се откажат елементарно от данъчното си преимущество. Ако всички договаряния минат сполучливо, то през октомври страните от Г-20 би последващо да подпишат новия световен налог, предава New York Times.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР