Днес е денят на данъчната свобода – оттук нататък започваме

...
Днес е денят на данъчната свобода – оттук нататък започваме
Коментари Харесай

Икономистът Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване

Днес е денят на данъчната независимост – оттук насетне започваме да работим за себе си. 

Този ден съвсем постоянно се пада към средата на май, уточни пред БНР Лъчезар Богданов – основен икономист в Института за пазарна стопанска система. По думите му огромни разминавания има единствено в моменти на рецесии.

 

„ Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна тежест в една страна. Това демонстрира, че България надалеч не е някакъв данъчен или офшорен парадайс. Далеч не сме страна, в която надали не няма налози или те са напълно минимални. Ако натрупате всичко, което заплащат стопанските субекти, жителите, притежателите на парцели, всички, които правят някакъв тип активност в страната, в действителност се получава една не дребна тежест, сигурно повече от 1/3 от това, което сътворяваме “, изясни той в изявление за предаването „ Преди всички “.

Лъчезар Богданов сложи и тематиката за осъществяването на бюджета. Той счита, че въпросът би трябвало да влезе в дебата за предизборната акция. И чака от претендентите да кажат мнението си по отношение на размера на налозите, събираемостта, данъчните преференции, както и реакцията им към външни фактори и инфлацията.

Според него един от проблемите на прекомерно честите избори е, че сме непрекъснато в акция.

Икономистът позволява, че решението за увеличение на пенсиите ще бъде за 11%. По думите му това не е нещо ново:

„ От края на пандемията, след това минахме в цикъл на политическа неустановеност, от ден на ден имаме преобразяване на Народното събрание в някакъв тип революционен конвент, в който в границите на дни, а от време на време на часове и минути, се вземат решения с големи последствия, в това число за милиарди„.

Лъчезар Богданов счита решението за таван на надценката на хляба за „ политическо заслепяване и миг на малко умопомрачение„:

„ Ако страната толкоз желае да контролира дадена цена, дано просто намерено да каже „ слагаме съответна закрепена цена на един артикул “. Другото е някакъв опит за полупланова, полупазарна стопанска система, който в никакъв случай не свършва добре “.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР